Hur blir jag av med mina kondylom?

Jag är en kvinna på 47 år som blev smittad med kondylom för 27 år sedan av min dåvarande pojkvän. Hur blir jag av med...

Jag är en kvinna på 47 år som blev smittad med kondylom för 27 år sedan av min dåvarande pojkvän. Hur blir jag av med detta? Det är lite genant med dessa små “vårtor”. Är det farligt att ha dem och hur smittsamt är det egentligen? Jag har haft samma partner i 20 år utan att smitta honom.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Jag tvivlar på att du har kvar några kondylom. Liksom andra vårtvirus brukar även kondylom spontanläka och försvinna så småningom. Det kan ta ganska lång tid men knappast mer än några få år. Du blev smittad för 27 år sedan och du har inte överfört någon smitta vad du vet.

Troligen är det små ärr du har kvar och som du känner. Jag tycker verkligen att det är på tiden att du kontaktar och blir undersökt av en gynekolog. Berätta om din 27-åriga oro och be att få gjort en rejäl och noggrann provtagning på de förändringar som du tror är gamla kondylom. Du måste äntligen efter alla dessa år bli av med dina funderingar och lämna allt det här bakom dig! Finns det minsta misstanke kvar hos dig så be att få “vårtorna” borttagna. Antingen kan det ske med laser eller också går det att skrapa eller bränna bort – även ärren.

Scroll to Top