Varför får jag så ofta nässelutslag?

Har en fråga jag undrar över. När jag blir förkyld eller får maginfluensa får jag nästan alltid nässelutslag på överkroppen, armar och mage. De röda...

Har en fråga jag undrar över. När jag blir förkyld eller får maginfluensa får jag nästan alltid nässelutslag på överkroppen, armar och mage. De röda prickarna flyter ihop till stora fält. De sitter i ca 4-5 dagar och jag får klåda när de är på väg att försvinna.

Fick även prickarna efter en operation. Kan tillägga att jag är bröstcanceropererad och lymfkörtlarna i armhålan är borttagna. När jag får dessa prickar, så svullnar armen upp och de försvinner sist på den arm där lymfkörtlarna är borttagna.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Din sjukdom kallas nässelfeber eller på läkarspråk urticaria. Hudutslagen brukar beskrivas som upphöjda, röd-vita och kliande. De är av samma slag som när man råkat bränna sig ordentligt på en brännässla. Åkomman är ganska vanlig och kan utlösas på många helt olika sätt.

Det kan vara en allergi mot mat av olika slag. Ofta misstänks skaldjur, mögelost, nötter, jordgubbar eller paprika. Även läkemedel som penicillin och värktabletter samt konserveringsmedel och tillsatser av livsmedelsfärg är vanliga orsaker. Virus, mask i tarmen, giftstruma, svettning och yttre påfrestningar som tryck, värme och kyla är andra möjliga orsaker. Inte sällan är det svårt att exakt komma på vad som utlöser nässelfebern. Typiskt är att utslagen hela tiden flyttar på sig och att det bildas nya.

Hudläkarna är förbryllade över att det finns så många skilda tillstånd och orsaker som kan framkalla sådana här utslag. Det finns t.ex. enstaka patienter som får nässelfeber av helt vanligt kranvatten. Ja, t.o.m. en kvinna som fick utslag varje gång hon kramades av sin äkta make. Forskarna vet att utslagen bildas när speciella vita blodkroppar som heter mastceller spyr ut aktiva kemiska ämnen som t.ex. histamin. Då läcker de närliggande små blodkärlen ut blodplasma så att det bildas svullna nässelfeber-prickar. De allra finaste nervtrådarna i huden står i direkt kontakt med mastcellerna, vilket kan förklara en del av sjukdomens mekanism. Hos dig utlöses tydligen reaktionen av virus och kanske av någon medicin du fick vid operationen. Eller kanske var det den skadade vävnaden i såret eller häftan i bandaget som var orsaken.

Nässelfebern kan försvinna och läka av sig själv men i några enstaka olyckliga fall kan sjukdomen pågå i flera år. Behandlingen går framför allt ut på att undvika det man inte tål, om det nu går. Den sjuke kan få lindring av mediciner som Clarityn och Zylex vilka bromsar histaminet. I svåra fall provar man en kortisonkur. Att du får extra besvär i din opererade arm beror på att lymfan stockar sig där. Då rubbas miljön för de vita blodkropparna och mastcellerna tömmer lättare ut sitt nässelfeber-framkallande innehåll.

Scroll to Top