Får min hustru för mycket medicin?

Min hustru lider sedan några år tillbaka av osteoporos. För detta tar hon varje morgon en tablett Fosamax. Vid frukost tar hon en tablett Kalcipos-D,...

Min hustru lider sedan några år tillbaka av osteoporos. För detta tar hon varje morgon en tablett Fosamax. Vid frukost tar hon en tablett Kalcipos-D, tillsammans med en halv tablett Prednisolon. På eftermiddagen tar hon två tabletter Calcichew-D3. Nu undrar jag om hon får för mycket?

Det är två olika läkare som ordinerat medicinerna. En ordinerar Fosamax samt Calcichew-D3. Den andre ordinerar Prednisolon och Kalcipos-D.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jo, det är för mycket. Din fru tar två likadana mediciner (Kalcipos-D och Calcichew-D3) som båda har samma innehåll. Enda skillnaden är att den sistnämnda är en tuggtablett och därför lite dyrare att köpa. Normalt rekommenderas sammanlagt 1-2 sådana tabletter om dagen vid benskörhet. Din fru får i sig tre stycken vilket jag bedömer vara i överkant, särskilt som de ordinerande läkarna tycks vara ovetande om dubbelmedicineringen.

Förutsatt att din fru är frisk i sin ämnesomsättning och kan reglera sin kalkbalans i blodet så har hon inte tagit någon skada. D-vitamin i rätt mängd höjer kalkhalten i blodet och främjar nybildningen av mineralrikt hållfast ben. Om vitaminet tas i för stora doser stiger kalkhalten för högt och man kan få förgiftningssymtom och bli fysiskt och psykiskt helt kraftlös. Men då ska D-vitamindosen vara åtskilligt större än vad din fru fått i sig. Bebisar och småbarn är betydligt känsligare för D-vitamin än vuxna. Jag rekommenderar att din fru vid nästa läkarbesök visar upp alla sina mediciner för sin doktor.

Fosamax fungerar på annat sätt och kan mycket väl tas tillsammans med de andra medicinerna. Fosamax, liksom det närbesläktade preparatet Didronate, hejdar den naturliga nedbrytningen och urkalkningen av skelettet vid stigande ålder och vid olika sjukdomar. Behandlingen mot benskörhet är förebyggande och brukar pågå under lång tid, ofta flera år. Under behandlingstiden bör doktorn någon gång kontrollera att kalkvärdet i blodet ligger normalt, vilket är tecken på att bisköldsskörtlarna fungerar som de ska. Även njurfunktionen bör testas. Du skriver också att din fru tar en halv kortisontablett (Prednisolon) om dagen. Den tabletten hjälper inte mot osteoporos, snarare tvärtom.

Andra sätt att minska på benskörheten hos kvinnor över 50 års ålder är att ta extra östrogen eller den nya östrogenliknande tabletten Evista, som har mindre biverkningar och varken ger livmodersblödningar eller ökad risk för bröstcancer. Dessutom ökar östrogen det goda kolesterolet och förebygger arterioskleros och hjärtsjukdomar. Andra sätt att förhindra osteoporos är regelbunden motion, t.ex. promenader, rökstopp och att undvika bli alltför mager. Om man är välnärd så bildar fettcellerna naturligt östrogen och man slipper urkalkning i benstommen.

Scroll to Top