Hur ska mitt barnbarn få en tryggad framtid?

Jag har ett litet barnbarn på Filippinerna som nyligen fyllt 2 år. Min son har tagit sitt ansvar för detta barn och skrivit på faderskapet....

Jag har ett litet barnbarn på Filippinerna som nyligen fyllt 2 år. Min son har tagit sitt ansvar för detta barn och skrivit på faderskapet. Han var med och bekostade förlossningen, och skickar 2.000 kr i månaden till barnets försörjning. Mer kan han inte skicka, dels för att han är lågavlönad och dels för att hela släkten där gärna tar för sig av de pengar som kommer.

Min son har varit hos skattemyndigheten här och försökt få barnet registrerat i sina papper här. Trots faderskapsbeviset gick det ej. Vad händer om min son skulle avlida? Har han inga rättigheter och skyldigheter när han barn är fött och bor i annat land?

Det talas ofta om hur viktigt det är med pappaledighet men min son har svårt att få tjänstledigt för att hälsa på sitt barn. Mamman och barnet har av flera skäl inte kunnat komma hit. Min son har bekostat flera sjukhusvistelser åt modern. Han skulle gärna vilja flytta till Filippinerna och ta hand om sitt barn men han kan inte försörja sig där. Har han möjlighet att ta hit sitt barn i perioder när det blir äldre? Hur ska man kunna trygga barnets framtid på bästa sätt?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Det är lätt att förstå ditt engagemang i din sons – och kanske framförallt ditt barnbarns – livssituation. Det är säkert frustrerande många gånger att ha ett tvåårigt barnbarn, som du ännu inte träffat, och vars levnadsvillkor du till stora delar är osäker eller ovetande om. Det låter som din son efter bästa förmåga verkligen ansträngt sig för att vara barnet och modern till hjälp såväl praktiskt som ekonomiskt.

Enligt folkbokföringsenheten vid skattemyndigheten är det fullt möjligt att få barnet infört i din sons personakt. Han behöver för detta ha med sig ett födelsebevis på barnet och ett av filippinska myndigheter godkänt faderskapserkännande innehållande uppgifter på såväl barn som moder. Barnet kan då bli infört som s.k. relation, d.v.s. nära släktskap med någon som inte är folkbokförd i landet. Folkbokförd i egentlig mening kan barnet bara bli om det är bosatt i Sverige och får svenskt personnummer. Om sonen skulle avlida finns då barnet registrerat som hans bröstarvinge. Be honom kontakta myndigheten angående vad som eventuellt fattades vid hans tidigare besök.

Du skriver att din son har det besvärligt med bl.a. pappaledigheten. Enligt försäkringskassan utgår inte föräldrapenning vid föräldraledighet om inte barnet är bosatt i Sverige. Naturligtvis blir det ekonomiskt betungande att vara tjänstledig utan lön men som lagen ser ut idag finns ingen möjlighet till ekonomisk kompensation såvida inte arbetsgivaren är frivilligt generös. Att senare ta hit sitt barn “i perioder” blir också mera en praktisk och ekonomisk fråga. Eventuellt kan din son, som du uppger är lågavlönad, tala med socialförvaltningens informationsavdelning om möjligheten till viss ekonomisk hjälp vid längre vistelse här. Jag hoppas att din son och barnets mor tillsammans kan finna en hygglig lösning på boendet och familjesituationen, som är mindre komplicerad än dagens förhållanden. Jag önskar också att du snart får träffa det barnbarn som du verkligen bryr dig mycket om.

Scroll to Top