Hur farligt är röntgen?

Hur farligt är det om man hela tiden är inne i röntgenrummet och hjälper en patient tillrätta? Man får ju strålarna rakt på sig. Det...

Hur farligt är det om man hela tiden är inne i röntgenrummet och hjälper en patient tillrätta? Man får ju strålarna rakt på sig. Det kan väl inte vara bra? Väldigt tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

 När man talar om biverkan av strålning så ska man lägga ihop alla gånger man röntgats och strålats under åren. Det betyder att du inte behöver vara orolig för strålskada på grund av några enstaka röntgenundersökningar. Den som är patient utsätts normalt för lite mer strålar än den som står bredvid och håller om den sjuke. Men stråldoserna vid vanliga röntgenundersökningar är små. Det är faktiskt mest farligt för röntgensköterskorna och läkarna som ideligen utsätts för strålning under många års arbete i närheten av röntgenapparater. De bär därför speciella små strålskyddsmätare på sig och ibland också blyförkläden, och det finns noggranna regler för vad som är tillåtet.

Det finns dock undantag. Gravida blivande mammor ska om möjligt röntgas så lite som möjligt. Även barn som ju har ett långt liv framför sig ska inte utsättas för onödig röntgen. De skador man är rädd för är risken för missbildningar hos barn som föds och ökad risk för cancer.

Alla röntgenundersökningar är inte lika. Vissa snabba kontroller av t ex lungor ger hundra gånger mindre strålning än en långvarig mag-tarmundersökning eller datorröntgen. Den naturliga strålningen från markens radon som man får i sig varje år motsvarar också flera röntgenundersökningar.

Du har alltså rätt i att du får i dig lite strålning när du håller i en patient som röntgas. Men doserna är inte stora och det vill till många undersökningar innan den sammanlagda strålmängden blir hälsovådlig.

Scroll to Top