Är det sant att min hudcancer inte sprider sig?

Jag har haft hjärtflimmer i 9 år och nu har det övergått till fladder. Därför sattes en pacemaker in för en månad sedan. Men den...

Jag har haft hjärtflimmer i 9 år och nu har det övergått till fladder. Därför sattes en pacemaker in för en månad sedan. Men den har ännu inte kopplats på, för läkarna måste bränna av sinusknutan i hjärtat först och det kan bara göras på ett större sjukhus.

 I samband med insättningen togs en röntgenbild och då upptäcktes en skugga på höger lunga. Detta har oroat mig mycket eftersom jag opererade bort en infekterad plita på ryggen sommaren 1999. Det visade sig vara en hudcancer, ett basaliom med låg aggressivitet. Efter detta har jag haft smärta och sveda på ryggen ända upp till skulderbladen. Jag är också mycket trött och andfådd.

 Nu skulle jag vilja ha svar på några frågor: Enligt läkaren skulle basaliomet inte sprida sig men hur kommer det sig då att det svider? En ny röntgen gjordes av lungorna och enligt utlåtandet skulle det vara bröstvårtan som skuggade. Kan det vara möjligt? Jag har aldrig hört talas om detta. Kan man inte ge lite strålning på ryggen? Det är ju dock en cancertyp.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Basaliom, som också kallas basalcellscancer, är en mycket långsamt växande tumör. Det är den vanligaste hudcancern, men lyckligtvis sprider den sig inte med blodet eller lymfan, och bildar därför aldrig dottersvulster. Fläcken på din röntgenbild kan således inte vara en metastas av ditt basaliom. Enda gången en sådan här tumör kan vara besvärlig är när den växer tätt intill ögonlock eller näsa. Då bör den behandlas av en erfaren kirurg. Ditt basaliom växte på ryggen och var därför säkert lätt att skära bort.

Din smärta och sveda i ryggen kan inte heller gärna ha orsakats av basaliomet eftersom sådana tumörer brukar sitta helt ytligt i huden och inte påverka smärtnerverna. Sannolikt har det onda någon helt annan förklaring. Strålbehandling på ärret behövs inte heller eftersom tumören är borta och inte sprider sig.

Du oroar dig för skuggan på röntgenbilden, men det kan mycket väl vara bröstvårtan, som doktorn förklarade. Vid vanlig lungröntgen kan även små förändringar i bröstväggen och huden synas som skuggor. Därför tas i regel två röntgenbilder, dels en rakt framifrån, dels en från vänster sida. När en van röntgenläkare jämför bilderna så brukar hon/han kunna avgöra om fläcken sitter i lungan eller utanför. Skulle tvivel kvarstå så kan undersökningen kompletteras med en genomlysning eller datorröntgen som skivar upp lungan och bröstväggen i tunna skikt. Nackdelen är att den undersökningen är besvärligare och mer kostsam, samt att patienten utsätts för kanske 100 gånger mer strålning.

Din trötthet och andfåddhet kan bero på din hjärtsjukdom. Om pulsen är för snabb och hjärtat rusar så stockar sig blodet. Följden blir att det lätt samlas vatten i lungorna och lungsäcken, vilket ger just sådana symtom. När ditt hjärta efter bränningen av sinusknutan och med hjälp av pacemakern får en lugnare rytm så kommer du förhoppningsvis att må bättre.

Scroll to Top