Vad händer om en hepatitsmittad blir gravid?

Jag har en fråga angående hepatit och graviditet. Vad händer om en smittad blir gravid? Blir abort aktuellt? Jag har en väninna som eventuellt är...

Jag har en fråga angående hepatit och graviditet. Vad händer om en smittad blir gravid? Blir abort aktuellt? Jag har en väninna som eventuellt är gravid och har hepatit. Jag tycker inte hon fått tillräckliga svar kring detta och hon har dessutom blivit dåligt bemött när hon ställt frågor. Det är tråkigt. Så snälla, försök hjälpa oss med ett svar.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Mycket ledsamt att höra om din väninnas upplevelse av att inte ha fått svar och blivit dåligt bemött i vården! Att ha eller ha haft hepatit är tillräckligt jobbigt i sig och visst är hennes oro befogad. Rent medicinskt ger graviditet och hepatit anledning till särskild observans. På mödravården behövs en tidig kontakt med specialistläkare. Tidigare journaler och provtagningsresultat måste tas fram och komplettering med nya prover och undersökning av hennes aktuella tillstånd måste ske.

Någon direkt anledning till abort behöver inte en genomgången hepatit vara. Men det är ur alla synpunkter viktigt att snarast möjligt få veta om hon är bärare av hepatitvirus. I så fall måste man göra en vårdplanering med ett speciellt omhändertagandeprogram för hela graviditeten, förlossningen och även eftervården. Det gäller både för henne själv och barnet, inte minst med tanke på eventuell smittorisk. Får din goda vän inte heller nu en bra kontakt med barnmorska och läkare tycker jag att hon ska försöka byta till någon annan. Det är alldeles för viktigt att det här blir skött på bästa sätt för att någon slags personkemiproblem ska få inverka.

Scroll to Top