Hur kommer vi ur vardagens tristess?

Hjälp mig att hitta en lösning till bättre förhållande mellan mig och min man. Vi har tre barn och eget hus. Vi har svårt att...

Hjälp mig att hitta en lösning till bättre förhållande mellan mig och min man. Vi har tre barn och eget hus. Vi har svårt att få ledigt för oss själva. Vi hittar inte tillbaks till varandra. Jag är sjukskriven och har problem med både vikt och släkt. Har inte körkort och ekonomin är dålig. Jag har inte många vänner eftersom jag inte orkar hålla kontakt. Jag vill få det bättre och gör allt jag kan men det räcker inte. Vad ska jag göra?
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Jag tror att många läsare – åtminstone delvis – känner igen sig i ditt brev. Tid, ork och pengar räcker inte riktigt till för att livet ska kännas meningsfullt och bra. Det mesta går på tomgång utan entusiasm och de tidigare upp- och nedgångarna består nu mest av en lång nerförsbacke. Självklart behöver din tillvaro förändras och jag är övertygad om att den förändringen måste börja med en förändrad syn på dig själv. Du är maka, mamma till tre hemmavarande barn, har hus och arbete och behöver således tillgång till lust och energi för att klara av alla dina uppgifter. För att göra detta tror jag att du måste börja med att medvetet prioritera egna behov och möjligheter, så att du kommer ur ekorrhjulet.

Du skriver inget om barnens ålder. Kanske är de stora nog att vara ensamma hemma under kortare tid – annars kan du kanske be en väninna eller grannfru om hjälp med barnfrihet under några timmar till att börja med. Du behöver egen tid – både helt för dig själv och tillsammans med din man. Du och din man måste börja med att prata igenom vilka behov och önskningar ni behöver tillgodose – tillsammans och var och en – för att båda ska må bra. Det viktigaste är att ni är överens om att försöka nå fram till varandra i en dialog, och att båda vill satsa på en förändring. Även om vi har en begränsad ekonomi, så gör vi trots allt ekonomiska prioriteringar. Här måste du under en period framöver tillåta dig att inom era ramar “ta för dig”. Om du unnar dig själv, känner dig värd att ha stimulerande och goda upplevelser, så kommer din syn på både dig själv och omgivningen att positivt förändras. Den som själv blir “närd” blir nästan automatiskt mer generös och har mer att ge andra. Fundera över vad som för dig skulle vara bra, roligt, givande och försök att tillgodose en del av det. Vad har gjort dig nöjd tidigare i livet? Gäller det än? Vad kan och vill ni göra som par idag, i morgon och framöver? Bara att ventilera och samtala kring dessa frågor brukar kännas avlastande. Vi kan förstå och bli förstådda och detta är av stor betydelse för ökat välbefinnande.

Du skriver att du har problem med vikten. Försök att unna dig att äta “rätt” mat även om du är den ende i familjen som behöver näring med mindre kaloriinnehåll. Det blir ett bra sätt att vara snäll mot dig själv. När du sedan trivs bättre med dig själv, din vikt och din tillvaro så kommer du också få lust att träffa vänner – själv eller tillsammans med familjen. När det gäller relationen till din man, så visst är det härligt att ha helt egen tid utan barn tillsammans. Men det gäller också att ge kvalitet och innehåll till den tid vi faktiskt har i vardagstillvaron. Vi har ibland alla en övertro på den “planerade” tiden tillsammans. Men vi vet också att t.ex. en semester kan vara fantastisk – men riktigt bra är den bara om relationen redan innan är hyfsat god. Det är trots allt vardag vi har mest av och behöver lägga den mesta energin på för att den ska fungera. Försök att hitta vardagens små glädjeämnen för dig själv och familjen och odla dem så gott du kan. Det ger mest utdelning på sikt.

Scroll to Top