Finns någon hjälp mot torra slemhinnor?

Jag är en 69-årig kvinna som har besvär med torra slemhinnor. Jag använde tidigare Dienoestrol och hade inga besvär på flera år. Sedan fick jag...

Jag är en 69-årig kvinna som har besvär med torra slemhinnor. Jag använde tidigare Dienoestrol och hade inga besvär på flera år. Sedan fick jag klåda och det blev rött och sårigt även på insidan av låren. Jag trodde att jag inte tålde medicinen och gick till gynekologen som trodde att jag fått eksem. Jag fick en salva som heter Dermovat 0,05%. Sedan fick jag Vagifem. Men det gör ingen nytta. Jag är lika torr ändå. Det går inte att ha samlag för det gör så ont. Finns det något annat preparat som är bättre?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Jag är litet nyfiken på hur det gick med Dermovat-behandlingen. Håller du fortfarande på med salvan? Har klådan, rodnaden och såren försvunnit så att torrheten i sliden nu är det enda problem som du har kvar? Om du inte blivit bra och en uppföljning av behandlingen inte redan är planerad, så tycker jag att du ska beställa ett återbesök hos din gynekolog. Kanske har du fortfarande eksem eller någon annan hudåkomma som kräver långtidsbehandling. Kanske har du samtidigt en svampinfektion vilket inte är någon ovanlig kombination. Dermovat är ett starkt kortisonpreparat som hjälper mot eksem men inte alls mot infektioner och svamp. Ett av symptomen vid en svampinfektion är torrhet i slidväggarna samt irritation och smärtor vid samlag – och inte minst efteråt. Är torrheten i slidan och samlagsbesvären ditt enda kvarstående problem och Vagifem inte haft någon effekt kan kanske svamp vara förklaringen. Dienoestrolkräm har ju tidigare i åratal hjälpt mot den torrhet i slidslemhinnorna som berott på din östrogenbrist efter klimakteriet. Visserligen har vi kvinnor med åren en fortsatt svag nedgång av östrogenproduktionen men Vagifem är något starkare än Dienoestrol och borde ge tillräcklig effekt.

Blir du ordinerad att fortsätta med kortisonsalva eller något annat lokalt preparat kanske du ska ta den svaga östrogendos som du behöver i tablettform för att inte blanda flera olika lokalbehandlingar. Det finns svaga östrogentabletter, t.ex. Ovesterin, som du kan köpa utan recept och åtminstone nu en period skulle kunna prova. Fortsätt gärna med dem sedan också om du tycker att det känns bra. Ovesterintabletterna har samma effekt på slemhinnorna som Dienoestrolkräm och Vagifem. Under tiden du väntar på ditt återbesök vore det bra om du i stället för tvål och vatten tvättade dig med barnolja, alltså behandlar dig på samma sätt som vi gör när vi sköter våra spädbarns ömtåliga hud. Du blir faktiskt precis lika ren. Använd också mjuka bomullstrosor och undvik allt som sitter åt och irriterar. Ge dig inte! Det här ska bli bra!

Scroll to Top