Kan ledvärken bero på hjärtoperationen?

Jag är 69 år gammal och opererade in två nya hjärtklaffar i fjol sommar. Efter operationen har jag fått benvärk om nätterna, främst i vänster...

Jag är 69 år gammal och opererade in två nya hjärtklaffar i fjol sommar. Efter operationen har jag fått benvärk om nätterna, främst i vänster knä och vrist. Värken börjar i vänster knäveck ca en halv timme efter att jag lagt mig. Jag hade reumatisk feber när jag var 11 år och hjärtklaffarna skadades då, även lederna svullnade.

Vänster knä har röntgats, men inget anmärkningsvärt har konstaterats. Jag har fått Nobligan retard mot värken. Mina andra mediciner är Waran, Lanacrist, Tenormin och Triatec.

Vad kan värken bero på? Min hjärtläkare säger att det inte är reumatisk värk. Även före operationen hade jag vid enstaka tillfällen lindrig värk i knä och vrist.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Din lyckligt genomgångna hjärtoperation kan knappast ha något samband med ledvärken. Möjligtvis kan du fråga din hjärtläkare om du tillfälligt kan få byta ut hjärt-blodtrycksmedicinen Triatec till något annat. Ledvärk har nämligen i sällsynta fall beskrivits som en läkemedelsbiverkan av denna medicin.

Om du inte blir bättre bör du nog bli utredd för ditt onda ben. Det finns flera möjliga orsaker till ledvärk, förutom förslitningsskador och reumatiska sjukdomar. Ifall du har vatten i knät bör doktorn kontrollera vätskan i leden så att du inte har gikt. Det har också betydelse om värken sitter i själva leden, i ledkapseln eller i mjukdelarna runt omkring, och om flera andra leder är sjuka.

Reumatisk feber som du hade som barn är mycket sällsynt i dag. Den åkomman ger feber, hög sänka och stark sjukdomskänsla, vilket inte stämmer med dina symtom. Däremot kan man få värk av andra infektioner och sjukdomar som påverkar immunförsvaret. Jag har tyvärr svårt att här direkt peka ut orsaken till dina besvär. Det får den eventuella utredningen utvisa. Om du tar många värkmediciner är det bra att komma ihåg att vissa tabletter (dock inte Nobligan) påverkar hur mycket du ska ta av din blodtunnande Waranmedicin.

Scroll to Top