Är jag skuld till min sons sjukdom?

För ett halvår sedan vaknade min son på morgonen och var sned i ansiktet. Han blödde också i örat. Han gick till läkare som tog...

För ett halvår sedan vaknade min son på morgonen och var sned i ansiktet. Han blödde också i örat. Han gick till läkare som tog prover. Nu har han fått tid för hjärnröntgen om 2 månader. Doktorn menade att det kunde utvecklas till MS, multipel skleros.

När jag var gravid med sonen fick jag tabletter mot blödningar. Jag hade mist två barn tidigare. Det är 32 år sedan, så namnet på tabletterna minns jag inte. Kan detta ha orsakat min sons sjukdom? Jag är så orolig för detta att jag haft ont i magen sedan han blev sjuk. Min son vet inget om att jag tog medicin när jag väntade honom. Jag vill inte berätta det ännu, han är ju väldigt ledsen redan. Hoppas att jag kan få svar. Tack för förhand från

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag kan lugna dig med att de blödningar du hade under graviditeten för 32 år sedan och den behandling du då fick (sannolikt hormontabletter) omöjligt kan ha med din sons nuvarande sjukdom att göra. Han kan inte få en färsk skada på nerver och öra av något som hände så långt tillbaka i tiden. Du har inget att förebrå dig och din ångest för detta är obefogad. Men jag förstår att du som mor är orolig och tänker på din sons sjukdom.

Sonens symtom med ansiktsförlamning och blödning i örat låter inte riktigt som MS. Det passar bättre med att han slagit huvudet och fått en spricka i hörselbenet som förklarar blödningen och nervskadan. Eller också kan det vara en gammal öroninflammation som inte läkt ordentligt. Hängande mungipa tillsammans med snedhet i ena ögonlocket och oförmåga att rynka pannan är typiskt för en ansiktsförlamning (facialispares på läkarspråk) som drabbat den sjunde ansiktsnerven. Orsaken är då inte MS utan ofta ett virus eller en Borrelia-bakterie efter fästingbett. Om enbart mungipan hänger men övriga delar av ansiktet är rörligt och fungerar normalt så sitter skadan inte i nerven utan inne i hjärnan. Vanligaste orsaken är stroke, alltså en blodpropp eller liten blödning. MS kan någon enstaka gång ge hängande mungipa, men då har man samtidigt helt andra symtom som nedsatt syn, fumliga rörelser, muskelsvaghet och känselstörningar.

Neurologdoktorn behöver göra många undersökningar innan hon/han kan ställa diagnosen MS. Noggrann synfältsundersökning, elektrisk hjärnundersökning (EEG) kombinerat med stimulering av syn, hörsel och känsel, specialröntgen med magnetkamera av hjärnan och prov från ryggmärgsvätskan är exempel på sådana undersökningar som upptäcker tidig MS. Namnet multipel skleros betyder ärr på många ställen i hjärnan. Då tappar nervbanorna sin isolering inom de sjuka områdena i hjärnan och ryggmärgen. Varför man får MS är oklart, men man har gissat på olika virus och på ett överaktivt immunförsvar.

Det går inte av uppgifterna i ditt brev att säkert säga vad din son har för sjukdom och vad som orsakat hans besvär. Men ett är säkert, du är oskyldig och behöver inte ha några skuldkänslor.

Scroll to Top