Var tar min makes pension vägen?

Jag har en fråga angående pensionen efter min make som dog i slutet av 1999. Jag får 40 procent av min mans ATP. Var tar...

Jag har en fråga angående pensionen efter min make som dog i slutet av 1999. Jag får 40 procent av min mans ATP. Var tar övriga 60 procent vägen som han tjänat in och som han skulle fått när han blev pensionär? Tar staten pengarna och lämnar oss ensamstående med liten inkomst i sticket?
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Du skriver att du inte är pensionär och jag förutsätter därmed att du inte har förtids- eller ålderspension. Tilläggspensionen (ATP) grundar sig på inkomster från och med l960. Vid den tidpunkten och dessförinnan var många kvinnor s.k. hemmafruar eller förvärvsarbetande på deltid. Mannen var oftast familjens huvudförsörjare. För att ekonomiskt skydda dessa kvinnor och deras barn vid mannens död kunde ersättning till efterlevande utgå som änkepension och/eller barnpension.

Den ATP som skulle utgå till din man, då han – om han fått leva – själv blev 65 år, var framförallt avsedd för att kompensera honom för det inkomstbortfall han fick då han lämnade förvärvsarbetet. De pengarna har oftast – om än inte alltid – betalats in som sociala avgifter av en arbetsgivare för att trygga den anställdes “ålderdom”. Det skulle få nästan orimliga konsekvenser om den ograverad skulle utgå till en efterlevande, oberoende av dennes inkomst, samtidigt som hushållet då består av en person mindre. Det går naturligtvis inte att säga vart “mellanskillnaden” tar vägen. De pengarna ingår i socialförsäkringssystemet och är inte “öronmärkta”.

Eftersom du idag har 40 procent av din makes ATP, så tillhör du troligen de kvinnor som är födda mellan 1930 och l944. När du själv blir 65 år kommer en samordning mellan ålderspension och änkepension att göras enligt den sk garantiregeln. Ju närmre du är född l930 desto högre är garantinivån. Du skriver inte hur gammal du själv är, så prata med försäkringskassan om vad som gäller i ditt fall. Du ska naturligtvis också förhöra dig om möjligheten till bostadstillägg om den totala inkomsten är låg.

Scroll to Top