Mina barnbarn har mollusker

Jag skulle vilja veta mera om mollusker. Två av mina barnbarn har fått sådana. Varför får man dessa? Vad ska man behandla med? Går de...

Jag skulle vilja veta mera om mollusker. Två av mina barnbarn har fått sådana. Varför får man dessa? Vad ska man behandla med? Går de att få bort? Smittar de? Vi har inte träffat någon som har någon större kunskap om denna åkomma. Barnen är griniga och mycket rastlösa. Mycket tacksam för råd och hjälp.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Mollusker är en hudåkomma som ger små upphöjda utslag. De drabbar oftast små barn men också någon gång vuxna. Utslagen är stora som små pepparkorn och hudfärgade. De brukar sitta tillsammans. Orsaken är ett speciellt pox-virus. Mollusker är ganska vanliga, men inte så vanliga som vårtor, som orsakas av ett helt annat virus.

Molluskerna kan smitta och sprida sig om man river på dem, men barnen behöver inte vara hemma från dagis. Normalt läker molluskerna ut och försvinner av sig själva efter ett år eller lite mer. Därför behöver man inte alltid behandla. Men om man ändå vill bli av med dem så brukar doktorn frysa eller skrapa bort dem efter att först ha satt på en bedövningssalva. Det går också att pensla dem med ett vårtmedel eller bränna med laser. Viktigast är att inte behandla så kraftigt att det blir bestående ärr.

Om man haft mollusker en gång så blir man efteråt immun och skyddad. Några allvarliga komplikationer är inte förknippade med molluskerna. Ifall barnet har eksem så kan molluskerna lättare sprida sig och bli flera, eftersom barnet då kliar sig mera och har känsligare hud.

Mollusker kan också betyda något annat som inte har med dina barnbarns hudåkomma att göra. Ordet används som ett sammanfattande namn på primitiva djur utan skelett (blötdjur), t ex musslor, snäckor och bläckfiskar.

Scroll to Top