Hur ska jag bevisa att han är min pappa?

Jag har nyligen tagit reda på adressen till min far som jag aldrig träffat. Min mamma träffade honom i Paris och de hade ett kortare...

Jag har nyligen tagit reda på adressen till min far som jag aldrig träffat. Min mamma träffade honom i Paris och de hade ett kortare förhållande. Han lämnade dock henne för en annan då mamma blev gravid. Hon kände sig sviken och ville inte ha mer med honom att göra. Mamma reste hem till Sverige och uppgav en annan fransman som fader. Han nekade till detta men blev ändå dömd till faderskapet. Honom har jag heller aldrig träffat.

Mamma ville inte hjälpa mig att söka upp min biologiske far, så jag skrev själv till franska ambassaden för att ta reda på hans adress. Det fanns endast en man i hela Frankrike med hans namn. Jag skrev ett vänligt brev till honom där jag talade om vem min mamma är och när jag är född. Jag berättade om mig själv och att jag har en dotter. Jag skickade också med ett foto på mig och ett på honom från tiden då han umgicks med mamma, bara för att visa hur lika vi är.

Jag fick svar flera månader senare i form av ett argt brev där han skrev att han aldrig någonsin träffat min mamma (vilket jag vet inte är sant eftersom mammas väninna var i Paris och hälsade på dem) eller någon annan i min familj och att han ej heller ville göra det. Han befallde mig att aldrig mer försöka kontakta honom igen.

 Jag vet att han fick ett barn med en annan kvinna bara några månader efter att jag föddes och även om jag inte vill ha vidare kontakt med min far så skulle jag väldigt gärna vilja träffa detta mitt syskon. Kan man på något sätt tvinga en fransk medborgare att ta ett blodprov för att bevisa att han är min far. Och i så fall vad kostar det?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Det är fullt förståeligt att du, som nu själv blivit förälder, börjat intressera dig för ditt eget biologiska ursprung. Jag vill genast säga att jag tror att du har goda möjligheter att få reda på vem som är din biologiska far, men uppgiften kommer sannolikt att vara förenad med många ansträngningar och inte minst rätt stora kostnader. Men omöjlig är den sannolikt inte.

De flesta faderskapsundersökningar görs på beställning av kommuner (familjerättsenheten) eller av domstolar. Men eftersom du nu själv är myndig får du både ta initiativ till och bekosta en sådan undersökning själv. Din mammas ovilja att medverka sammanhänger troligen med den genans och kanske skuld hon känner över att från början ha utpekat fel man som fader. Nu har hon ju verkligen en chans – om hon har ekonomisk möjlighet – att hjälpa dig i din brydsamma situation, som hon medverkat till att försätta dig i.

Vägarna att gå vidare för dig kan säkert vara flera – men jag råder dig att börja med den uppgivne fadern. Läs domslutet angående det dömda faderskapet och ta kontakt med den registrerade fadern. Be honom att medverka till en DNA-analys. Det borde ligga i hans intresse att få avskrivet det faderskap han tidigare förnekat men ändå blivit dömd till. Blir den mannen utesluten så blir du samtidigt “faderlös”. Först då kan du väcka talan om att “få” en far. Du kan väcka talan angående faderskap inför allmän domstol antingen här eller i Frankrike. Jag råder dig att bekosta en timmes rådgivning hos en i ämnet förtrogen advokat för att få stöd i hur du ska gå vidare. Den kunskapen kan säkert bespara dig många onödiga utgifter. Försök att efterhöra om det finns chans till allmän rättshjälp eller om du har någon klausul i den hemförsäkring, som kan vara dig till hjälp.

Att din troliga biologiska pappa reagerade som han gjorde på ditt vänliga brev förstår jag gjorde mycket ont i dig. Det var ett fint och modigt initiativ du tog genom att skriva till honom. Hans reaktion kan ju vara ett svar på ett totalt överraskningsmoment. Han förnekade dig på samma sätt som din mamma en gång förnekade honom som biologisk far till dig. Om och när han får veta att den för faderskapet dömde mannen är utesluten, så kanske han med litet tid på sig kan förhålla sig på ett bättre sätt till detta. Jag hoppas också att din mamma kan och vill vara det stöd du behöver för att gå vidare i frågan och bistår dig med sanna uppgifter och detaljer för att underlätta handläggningen av ärendet.

En eventuell DNA-analys görs i Sverige vid Rättsgenetiska institutet vid Rättsmedicinalverket i Linköping (tel: 013/31 58 70). Blodprov på den “dömde” fadern kan mycket väl tas i Frankrike och skickas till Sverige. Innan en utredning påbörjas måste du göra en skriftlig anmälan. Efter det får du alla läkarintyg med provtagningsinstruktioner. Handlingar finns också på franska språket. Avgiften för undersökningen måste inbetalas i förskott. I ditt fall handlar det om 10.375 kr. Varmt lycka till att hitta en bra lösning på en komplicerad fråga.

Scroll to Top