Klådan i underlivet knäcker mig!

Jag har besvär med klåda i underlivet. Jag har varit hos flera gynekologer utan resultat. Vid ett tillfälle fick jag en stor flaska med en...

Jag har besvär med klåda i underlivet. Jag har varit hos flera gynekologer utan resultat. Vid ett tillfälle fick jag en stor flaska med en blå vätska som jag skulle skölja underlivet med men det hjälpte inte. Cancerprov har tagits men det är negativt. Jag har köpt Pevaryl men fått besked om att inte använda det. Istället har jag fått salvor som svider och bränner. Sedan har jag använt barnolja samt vaselin för att lindra detta.

Jag tycker mig känna små blemmor eller blåsor men det kan min läkare inte hitta. Kan det vara biverkningar av mediciner jag tar? Jag har högt blodsocker och får tabletter för det. Jag får Levacin och en blodtryckstablett. Den starka salvan heter Dermovat 0,05%.

Ska jag behöva ha sådan pina? Detta knäcker mig. Jag använder vanligt toalettpapper. Ska jag köpa något annat? Jag använder också binda för urinläckage. Det är kanske inte heller så bra att gå med. Vad ska jag göra?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Behandlingen du fått tyder på att du har en underlivsåkomma som heter Lichen sclerosus. Det här kan vara rejält besvärligt och du måste räkna med att det kan ta tid innan behandlingen ger resultat och du känner dig bättre. Vid den här diagnosen brukar en behandlingsperiod med Dermovat vara tolv veckor med successiv utglesning efter de första fyra veckorna. Sedan kan det länge vara lugnt och du kan känna dig så gott som besvärsfri ibland i flera år. Återkommer besvären innebär det en ny behandlingsomgång. Bäst möjlighet att undvika återfall har du om du, även om allt känns bra, fortsätter att tvätta dig med barnoljan och använda en mjukgörande salva. Försök undvika allt som sitter åt och skaver, använd bomullstrosor och eventuellt en tunn typlapp av flanell eller något annat mjukt material mellan bindan och huden. Mjukt oblekt toalettpapper irriterar något mindre än annat papper.

Det är inte så ovanligt att man får en svampinfektion samtidigt med en annan underlivsåkomma. Du skriver att ditt blodsocker ligger för högt vilket innebär att du också är extra känslig för svamp. Dina besvär är redan mer än nog och ökad risk för ännu mer klåda tycker jag du kan få slippa. Hör gärna efter med den doktor som sköter din diabetes om du inte kan öka din medicin något eller skärpa din diet så att blodsockernivåerna konstant ligger litet lägre.

Att du har urinläckage och måste ha binda gör ju knappast heller dina problem lättare. Dels skaver och irriterar bindan, dels är det ju nästan ständigt fuktigt. Vilka blodtryckstabletter är det du har? Många av de blodtryckssänkande preparaten är nämligen vattendrivande och det kan förvärra urinbesvären. Kanske kan du få prova en annan sort? Oberoende av om det är lichen du har eller ej skulle det säkerligen vara en stor lättnad för dig om du slapp blöjorna. Har du någon gång blivit ordentligt utredd för din urininkontinens? Har opereration diskuterats? Är det här inte gjort alldeles nyligen tycker jag att du ska förhöra dig om man på kvinnokliniken skulle vilja göra en aktuell bedömning av möjligheterna att hjälpa dig. Kanske är det inte otänkbart att din inkontinens går att åtgärda operativt, behandla medicinskt eller åtminstone avsevärt förbättra med intensiv sjukgymnastiskträning. Hela din situation skulle kunna vara annorlunda om du slapp åtminstone det problemet.

Scroll to Top