Jag är mobbad på min arbetsplats!

Jag har blivit svårt mobbad på min arbetsplats. Mina nära vänner har avrått mig från att gå till advokat och söka sk rättshjälp. De tror...

Jag har blivit svårt mobbad på min arbetsplats. Mina nära vänner har avrått mig från att gå till advokat och söka sk rättshjälp. De tror inte att jag vinner något på det. Ord står mot ord och mobbaren går kvar, menar de. Men det finns fem personer, bl a några vikarier, som också varit utsatta för mobbning under tiden sedan jag blev sjukskriven. Jag har en kronisk sjukdom som också blev värre under denna tid och jag vet inte om jag kommer tillbaka i mitt arbete igen. Kanske blir jag förtidspensionerad. Jag har slitit hårt i mitt arbete och mina knän är dåliga. Förra hösten var hemsk, dels orsakad av min sjukdom och dels pga mobbningen jag utsatts för. Att gå tillbaka och “arbetspröva” är nog inte att tänka på.
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Det är förfärligt att bli mobbad på sin arbetsplats och jag har djup respekt för att du inte orkade vara kvar i den aktuella situationen just då. Du har också kroniska besvär, som förvärrades under påfrestningen av att känna dig mobbad. Vad du inte skriver något om är hur man på arbetsplatsen hanterade den uppkomna situationen. Du skriver heller inget om vilken typ av arbete du har, men poängterar att jobbet slitit hårt på dina knän. I brevet står också att ytterligare fem personer varit utsatta av mobbaren. Jag får en bild av att du arbetar i någon form av vårdjobb, vilka ju oftast finns inom den offentliga sektorn. Hur som helst, så är det arbetsledningens skyldighet att åtgärda om det förkommer mobbning på arbetsplatsen. Det finns dessutom nästan alltid en företagshälsovård knuten till en arbetsplats, som absolut bör informeras om så allvarliga missförhållanden som mobbning.

Jag tror att dina vänner har rätt, när de avråder dig från att söka rättshjälp i detta sammanhang. Det är arbetsgivarens skyldighet att hjälpa såväl dig som dina kolleger till bättre arbetsförhållanden. Det är svårt att få en bild av i vilken grad din arbetsledning är informerad och i så fall vad detta resulterat i. Du skriver att du eventuellt kan bli förtidspensionerad. Behövs det av kroppsliga skäl, så måste du kanske anta det erbjudandet. Men jag tror att det är viktigt att eventuell sjukpension inte baseras på att du upplever dig som ett “mobbningsoffer” och av det huvudskälet slutar ditt arbete. Jag önskar och tror att du nu efter att ha vilat dig litet under sjukskrivningsperioden med nya och förbättrade krafter kan och vill gå tillbaks till arbetslivet för att åtminstone få mobbningsituationen utredd och avklarad innan du slutar arbeta. Nu handlar ju mobbningen inte bara om dig utan om ytterligare minst fem personer som utsatts för detsamma eller liknande. Visst bör ni tillsammans kunna få arbetsledningen att ordentligt förstå och engagera sig i problemet. Händer inget positivt så får ni tillsammans vända er till nivån över närmsta arbetsledning. Ni bör ha alla förutsättningar att lyckas med den uppgiften.

Scroll to Top