Varför får jag bölder i underlivet?

Jag har ett stort problem med bölder i grenen och yttre blygdläpparna. Först trodde jag att de uppstod i samband med att jag rakar mig....

Jag har ett stort problem med bölder i grenen och yttre blygdläpparna. Först trodde jag att de uppstod i samband med att jag rakar mig. Men de kommer annars också. Vad ska jag göra? Jag är 36 år, kan det vara hormonrubbningar? Är tacksam om du kan ge mig ett råd.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Den hud som täcker de yttre könsorganen ingår i vår “hudkostym” och är uppbyggd på samma sätt som huden i övrigt. All hud kan drabbas av samma hudåkommer men den instängda, varma och fuktiga miljön och den tunna, ömtåliga huden gör underlivet särskilt känsligt. Skavande underkläder, långbyxor, cykelsadlar mm bidrar också. Även rakning liksom alltför hårdhänt torkning med strävt toalettpapper kan irritera.

I underlivshuden finns rikligt med talgkörtlar, svettkörtlar och hårsäckar vars smala utförsgångar lätt kan täppas till. Körtelinnehåll och bakterier stängs inne och man får en inflammation av samma typ som acne och bölder i ansiktet. Eftersom underlivshuden är tunn och eftergivlig kan bölderna bli ganska stora. Alldeles särskilt gäller det infektioner i två speciella körtlar som finns på båda sidor om slidöppningen. En böld här, kallad Bartolinit, kan bli nära hönsäggstor, göra rejält ont och behöva åtgärdas på sjukhus. Att du skulle ha en Bartolinit är knappast troligt. Du beskriver mera spridda bölder bl a i blygdläpparna. Men också de kan ibland bli så stora och göra så ont att hjälp kan behövas.

Du frågar om det kan finnas något hormonellt samband. Tonårsfinnar är ett välkänt exempel på det. Acne och bölder kan uppträda även under andra perioder i livet. Någon gång kan det sammanhänga med en hormonell rubbning men samtidigt finns det då också andra förändringar i kroppen. I ditt brev tyder ingenting på att detta skulle kunna gälla dig. Jag tycker att du ska beställa tid hos en gynekolog eller eventuellt en hudläkare så att du får hjälp. Det gäller bedömning, allmänna skötselråd och eventuellt lokalbehandling. Ibland behöver svåra och långvariga böldproblem också behandlas med antibiotika.

Under väntetiden ska du tvätta dig med milt, oparfymerad tvål och ljummet vatten. Undvik intimsprayer, våtservetter och talk utom möjligen litet barnpuder och vänta med rakningen. Använd mjuka bomullstrosor och var försiktig med åtsittande byxor eller annat som kan skava och irritera.

Scroll to Top