Kan jag klara mig om jag blir ensam?

Vi är ett gift pensionerat par som inte har några besparingar. Vi har bara försäkringar som bör täcka begravningskostnaderna. Vi har varit gifta med varandra...

Vi är ett gift pensionerat par som inte har några besparingar. Vi har bara försäkringar som bör täcka begravningskostnaderna. Vi har varit gifta med varandra i 25 år. Vi har båda varit gifta tidigare och i dessa äktenskap har min make tre barn och jag har ett. Vi undrar hur det blir med laglotter om någon av oss går bort före den andre. Vi äger ju ingenting. De kan väl inte ta våra inventarier?

Sedan undrar jag hur det blir om jag blir ensam. Vi har en lägenhet på 70 kvm och hyran är 4 400 kr/månad. Min pension är brutto 5 975 kr och netto 4 767 kr. Hur mycket skulle jag få i hyresbidrag om jag får omställningspension? Jag är född i maj 1931. Är jag ett gränsfall?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Visst har s k särkullsbarn (biologiskt barn till enbart ene maken) rätt till sin laglott redan vid förälderns frånfälle. Men finns inga tillgångar i boet, så finns det ju heller ingenting att dela. Under alla omständigheter så har den kvarlevande maken rätt till ett skyddat belopp för egen del, som motsvarar fyra basbelopp, vilket idag utgör drygt 140 000 kr. När situationen är som du beskriver, att ni är helt i avsaknad av besparingar, så behöver ni aldrig riskera att något barn kan göra anspråk på t ex era inventarier förrän efter bådas bortgång.

Så till frågan om eventuell omställningspension, hyresbidrag m m. Om maken dör först så har du enligt övergångsbestämmelser för efterlevande rätt till änkepension motsvarande 40 procent av hans ATP. Detta förutsätter dock att maken vid ert äktenskaps ingående inte var fyllda 60 år. I samband med att du blir ensamstående, så kommer också din folkpension att höjas med 538 kr/månad. Om du har rätt till hyresbidrag kommer helt att sammanhänga med hur stor din sammanlagda pension som änka blir. Eftersom du inte alls nämner något om storleken på makens pension, så är det omöjligt att spekulera i frågan.

Du skriver att din pension idag är 5 975 kr brutto och 4 767 kr netto. Enligt försäkringskassan är skatteuttaget för högt med hänsyn till din pension. Om du inte har andra inkomster så bör du kontrollera detta med kassan.

Scroll to Top