Jag mår illa och har magvärk varenda dag

Jag är en tjej på snart 17 år som har fått väldiga problem med magen. Det började en kväll för två månader sedan som lätt...

Jag är en tjej på snart 17 år som har fått väldiga problem med magen. Det började en kväll för två månader sedan som lätt illamående och sedan dess har det bara blivit värre och värre. De första veckorna mådde jag mest illa efter att jag ätit men nu mår jag illa konstant, oavsett om jag ätit eller ej. Jag har riktiga kväljningar men kan inte kräkas, däremot har jag täta rapningar. Förutom illamåendet så har jag även ont i nedre delen av buken snett under naveln på bägge sidor. Smärtan är huggande och kommer i attacker. På morgnarna har jag diarréer och måste gå på toa ungefär 3 ggr på en timme.

Jag gick till doktorn när besvären hållit på ett par veckor. Han kände på magen, tog blodprov och avföringsprov, där han bl a kontrollerade levern och njurarna samt ev. infektioner. Alla prover var okej. Doktorn rådde mig att sluta med mjölkprodukter. Det har jag gjort men det blir inte ett dugg bättre.

Mina familjeproblem och relationen till mina vänner är bara bra. Jag trivs i skolan, har jättesnälla klasskamrater och en pojkvän som älskar mig, så jag ser inget som tyder på att det kan vara psykiskt. Jag kan inte heller vara gravid eftersom jag är oskuld.

Nu har det gått så långt att jag knappt kan äta eller dricka utan att få kväljningar. Men jag försöker naturligtvis äta ändå så gott det går. Jag blir ibland darrig och också alldeles torr i munnen. Tycker du att jag bör “gå vidare” med det här eller ska jag avvakta? Det har ju hållit på så länge nu och det borde väl bli bättre? Jag är ju bara 17 år. Vore tacksam om du ville svara för det här är jättejobbigt för mig.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Självklart måste det vara besvärligt att ha ständiga kväljningar och eftersom du inte blev bra första gången du var hos doktorn så rekommenderar jag dig att söka igen. Ibland behövs flera undersökningar och provtagningar innan diagnosen blir rätt. Om doktorn på vårdcentralen inte hittar orsaken till dina besvär behövs kanske en remiss till lasarettet för närmare utredning. Av uppgifterna i ditt brev framgår helt tydligt att något är fel, men exakt vad är svårare att säga. Dina symtom verkar komma från olika ställen i magen. Rapningar hör samman med sura uppstötningar och reflux från magsäcken, medan ömhet nedtill i buken och diarré passar bättre ihop med en tarmåkomma. Illamående och matleda kan komma från en rad organ och även från störningar i ämnesomsättning, hormonbalans och nervsystem. Om du behållit din vikt är det ett gott tecken och omvänt om du tappat flera kilon så är det ogynnsamt.

Något fel på enzymet i tarmen som bryter ner mjölksockret (laktos) torde du inte ha eftersom symtomen kvarstod när du uteslöt mjölk, ost, grädde och smör i kosten. En annan möjlighet är allergi mot gluten som finns i våra vanliga sädesslag. En sådan glutenallergi (som också kallas celiaki) ger hos barn diarré, magknip och avmagring, men hos ungdomar och vuxna är symtomen ofta mer diffusa och det kan behövas många läkarbesök och provtagning från tunntarmens slemhinna innan diagnosen blir säker.

Ätstörningar som självsvält (anorexi) och hetsätning med kräkning (bulemi) är tyvärr vanligt förekommande hos flickor och yngre kvinnor i västvärlden vars modeideal ställer perversa krav på att kroppen ska likna en onaturlig Barbie-docka. Men vid dessa sjukdomar brukar man inte själv söka läkarhjälp utan döljer och förnekar sitt problem. Ditt brev är tvärtom öppet och moget skrivet. Jag uppfattar brevet som ett nödrop och hoppas innerligt att nästa besök hos din doktor ska ge klarhet i vad det är som orsakar din magsjuka. Lycka till!

Scroll to Top