Kan min ovanliga tarmsjukdom bero på stress?

Jag har nyligen varit på koloskopi-undersökning på grund av mina långvariga besvär i nedre delen av magen (grovtarmen). Proverna visade att jag enligt läkaren har...

Jag har nyligen varit på koloskopi-undersökning på grund av mina långvariga besvär i nedre delen av magen (grovtarmen). Proverna visade att jag enligt läkaren har kollagen kolit, en mycket ovanlig form av mikroskopisk inflammation i grovtarmen.

Nu undrar jag vad det är för sjukdom? Är den livsfarlig och kan den ha pågått under lång tid? Är den obotlig? Jag har haft besvären i grovtarmen under lång tid men inte fått någon undersökning tidigare som gett rätt diagnos. Jag fick Pentasa som medicin men tålde den inte. Finns det någon annan medicin jag kan få i stället? Kan stress ha samband med sjukdomen?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har en speciell inflammation i din grovtarm som kallas kollagen kolit. Namnet kommer av att bindväv (ärrvävnad = kollagen) bildas i ett tunt lager i tarmväggens körtlar. Orsaken är ännu okänd vilket ofta är fallet vid sådana här kroniska tarmsjukdomar. Symtomet är att man har många vattentunna diarréer med magkramper varje dag.

När läkaren undersöker tarmens insida med vanlig tarmkikare så ser allt normalt ut och röntgen visar inte heller några sjukliga förändringar. Därför kan sjukdomen vara svår att upptäcka. Diagnosen ställs bäst genom att doktorn tar ett litet prov från tarmens insida som sedan undersöks i mikroskop.

Kollagen kolit är inte livshotande men den kan pågå under många år och är naturligtvis påfrestande för såväl kropp som själ. Den smittar inte och forskarna har inte kunnat påvisa något samband med några kända bakterier eller virus. Inte heller har man kunnat koppla ihop din sjukdom med de mycket vanligare åkommorna Crohn, ulcerös kolit eller orolig grovtarm. Behandlingen går ut på att lindra symtomen och hejda inflammationen och diarréerna. Doktorerna brukar rekommendera samma medicin som vid Crohn och ulcerös kolit med varierande framgång. Pentasa är just en sådan medicin, men eftersom du inte mår bra av den tycker jag att du ska tala med din doktor om en ev. annan behandling.

Tyvärr har man ännu inte funnit något snabbt botande medel mot sjukdomen. Kollagen kolit drabbar oftast kvinnor i medelåldern och däröver. Den har varit känd i flera decennier sedan den först beskrevs 1976 av en läkare i Malmö. I gynnsamma fall läker sjukdomen ut men den kan också kvarstå i väldigt många år. De allra svåraste fallen blir hjälpta av att grovtarmen kopplas bort och man får påse på magen. Psykisk stress kan knappast orsaka förändringarna i din tarmslemhinna. Omvänt kan du däremot helt naturligt bli stressad och plågad av att ständigt i all hast nödgas uppsöka närmaste toalett.

Scroll to Top