Min starka sexualdrift är en plåga

Jag är en drygt 60-årig man som har stora problem med en alltför stark sexualdrift. Det är mycket påfrestande och förnedrande att se alla kvinnor...

Jag är en drygt 60-årig man som har stora problem med en alltför stark sexualdrift. Det är mycket påfrestande och förnedrande att se alla kvinnor som sexobjekt, men trots att jag anstränger mig mycket kan jag inte av egen kraft ändra på detta. Det är psykiskt och fysiskt tröttande och jag har svårt att varva ner, lever i ständig spänning. Jag är gift men min fru har avstått från sex sedan flera år tillbaka. Vi har vuxna barn och bor i ett mindre samhälle vilket gör det svårt för mig att tala ens med en läkare om detta. Särskilt som jag är en man med ansvarsställning och välkänd i min hembygd.

Jag skulle gärna vilja bli av med eller minska min sexdrift. Finns det någon medicin för detta? Vad innebär en sådan behandling för kroppen och själen? Kan man bli kastrerad på egen begäran? Vart kan jag vända mig när jag behöver skydda min integritet? Jag är förtvivlad och behöver svar snarast möjligt.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Det finns en medicin i Sverige som är godkänd för behandling av för stark könsdrift hos män. Den tas som en vanlig tablett 2 ggr om dagen och heter Androcur. Effekten märks först efter flera veckor som en långsamt avtagande sexuell förmåga vilket i sin tur leder till att intresset för sex slocknar. Preparatet gör att kroppen inte längre svarar på det manliga könshormonet fastän hormonet finns kvar i blodet och fortfarande bildas i testiklarna. Förenklat skulle man kunna säga att medicinen framkallar en tillfällig impotens och lugnar ner känslorna och sexualdriften. Biverkningarna, som inte alla upplever, är trötthet och viktökning och är tecken på att det manliga hormonet upphört att stimulera. Om du slutar med medicineringen återkommer så småningom sexualförmågan och driften igen.

Alternativet är att operera bort dina två friska testiklar. Det är tekniskt ingen komplicerad operation. Men en kastrering är oåterkallelig och kan vara ett känslomässigt och etiskt starkt laddat ingrepp. En sådan operation görs därför sällan och bara på strikta medicinska grunder. Man bör emellertid vara medveten om att en minskning av hormonaktiviteten på kemisk väg med tabletter inte kan ändra på en avvikande sexuell läggning utan enbart dämpar styrkan av driften.

Scroll to Top