Vi vill värna om vårt familjenamn!

Alla inom vår familj respekterar det efternamn vi har men nu kan frågan om namnändring bli aktuell. Orsaken är att min son, som är gift...

Alla inom vår familj respekterar det efternamn vi har men nu kan frågan om namnändring bli aktuell. Orsaken är att min son, som är gift med en frånskild utländsk kvinna, har beslutat att vårt namn ska få bäras av hennes barn från det tidigare äktenskapet. Min son har sagt att endast en person i familjen behöver godkänna detta byte, vilket min son gjort. Men han är jävig och kan väl inte vara den ende som ska godkänna detta? Och då blir beslut om denna namnändring komplicerat för den myndighet som tagit emot min sons uppgifter.

Den frånskilda kvinnan som min son är gift med har ett barn som är sambo och i sin tur väntar barn. Även de ska enligt min sons godkännande få använda vårt familjenamn. Alla i vår familj är emot detta namnbyte. Hur och var finns lösningen?

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Enligt experter på folkbokföring inom skattemyndigheten, som också sysslar med namnfrågor, så finns det ingen möjlighet för er andra inom familjen eller släkten att förhindra sonen att ge sitt födelsenamn vidare till sin nya hustru och hennes barn från tidigare äktenskap. Dessa barn kan i sin tur vid kommande giftermål ge sitt nya efternamn också till sin aktuella partner, man som kvinna. Här finns det ingen spärr om namnbytet sker i samband med äktenskapets ingående. Om äktenskapet mellan er son och svärdotter upplöses kan hon ha kvar sitt nya efternamn som frånskild men hon kan aldrig i sin tur, vid eventuellt nytt giftermål, ge det namnet till nye maken. Hon kan inte heller – om hon av någon anledning skulle återta sitt flicknamn – sedan återgå till det efternamn hon fick genom giftermålet med er son.

Jag hoppas att ni också i fortsättningen kan respektera det namn som er familj burit och att de nya medlemmarna med samma familjenamn skall bli en tillgång, inte en belastning, för er andra.

Scroll to Top