Var hittar jag en endometriosförening?

Jag är en 38-årig kvinna som har lidit av endometrios sedan tidig pubertet. Som för så många andra endometriospatienter är bemötandet inom sjukvården något som...

Jag är en 38-årig kvinna som har lidit av endometrios sedan tidig pubertet. Som för så många andra endometriospatienter är bemötandet inom sjukvården något som gett mig och min man många sömnlösa nätter. Jag är för tillfället inne i en enormt jobbig period och kunde gärna vara utan mycket av allt tjafs inom sjukvården.

Min svärmor har läst i HJ om en endometriosförening. Det är något jag sökt i flera år och jag vore enormt tacksam om jag fick lite mer information om detta. Jag har även en yngre syster som lider av samma sjukdom.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det var mycket tråkigt att du upplevt sjukvårdens bemötande av endometriospatienter så negativt. Kan det vara så att du aldrig fått berätta hur du upplever din sjukdom? Kanske har du aldrig träffat någon som kunnat förklara de stora problem som finns vid en kronisk sjukdom som det ännu saknas botemedel mot? Även om nya behandlingsmetoder är mycket bättre än tidigare är det fortfarande så, att det enda vi kan göra är så långt möjligt försöka lindra symtomen.

Normalt finns livmoderslemhinna bara inne i livmodern men vid endometrios växer samma slags slemhinna även på andra ställen, framför allt nedtill i buken. Våra könshormoner påverkar slemhinnan på samma sätt var den än sitter. Östrogen stimulerar och bygger upp slemhinnan, gulkroppshormon gör att den bryts ner och stöts bort vid mens. Varje månad blir det blödningar även i endometrioshärdarna vilket kan ge sammanväxningar och ärrbildningar. Vanligaste symtomen är smärtor nedtill i buken samt samlagssmärtor, särskilt vid menstid. Samlag vid annan tidpunkt kanske inte alls gör ont. Sammanväxningar med tilltäppning av äggledarna gör också att barnlöshetsproblem är vanliga vid endometrios.

Vid behandling försöker man hålla nere östrogennivåerna. Detta medför att menstruationerna brukar utebli. Vissa kvinnor får också en del klimakterieliknande besvär. Dessa besvär försvinner emellertid och mensen blir normal igen så snart behandlingsperioden är slut (vanligen sex månader). Operationer kan någon gång behöva göras. Under långa perioder kan emellertid smärtlindrande och antiinflammatoriska medel hjälpa ganska bra och det är heller inte ovanligt att besvären försvinner helt efter behandling.

Det finns en del böcker om endometrios varav flera är skrivna av kvinnor som själva har sjukdomen. Här vill jag nämna en av dem: “Du är inte ensam – en bok om endometrios” av Gabriella Millo-Rudvall. Boken innehåller bl a ett faktaavsnitt, är lättläst och kan köpas genom Svenska Endometriosföreningen, Box 6004, 151 06 Södertälje. Det finns också en internationell förening: International Headquarters Endometriosis Association, 8585 N. 76th Place, Milwaukee, Wisconsin 53223, USA.

Scroll to Top