Hur länge vågar jag ta medicin mot fobierna?

Jag har sedan jag var i 20-årsåldern lidit av social fobi. Efter mycket stort övervägande sökte jag upp en psykolog som är helt underbar och...

Jag har sedan jag var i 20-årsåldern lidit av social fobi. Efter mycket stort övervägande sökte jag upp en psykolog som är helt underbar och verkligen förstår hur det är. Jag har sedan 2 år ätit Zoloft 50 mg. Den medicinen fungerar perfekt på mig och nästan alla symtom är borta. Vill inte sluta med medicinen, för jag är rädd att få tillbaka alla besvär som det innebär att ha fobier. Men det som jag funderar över är om några av mina organ inte mår så bra av att äta denna medicin. Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Zoloft tillhör den nya typen av depressions- och ångestmediciner som dök upp i början av 90-talet. Till skillnad från de gamla depressionstabletterna har de inte så mycket biverkningar. De är inte vanebildande så det är lätt att på några veckor helt sluta med dem. De biverkningar som beskrivs är individuella och märks mest i början av behandlingen. De är dosberoende och drabbar inte alla. De vanligaste är svettningar, muntorrhet och minskad sexuell lust. Biverkningarna försvinner om man slutar med medicinen och de väger i regel lätt jämfört med att slippa ångesten.

Eftersom du tydligen mått helt bra och medicinerat i två år så menar jag att du mycket väl kan fortsätta med Zoloft något år till. Det finns bara några situationer när man ska vara återhållsam med din tablett. Det är dels om man blir gravid eller lider av någon leversjukdom och dels om man tar en speciell annan typ av ångestmedicin som heter Aurorix. Den får absolut inte kombineras med vanliga depressionsmediciner.

Zoloft fungerar genom att öka serotonin-nivån i hjärnan. Serotonin är ett nervsignalhormon som på ett komplext sätt reglerar stämningsläge och självförtroende. Social fobi är en kemisk obalans i hjärnan som bl a medför sjuklig rädsla för att “göra bort sig” tillsammans med andra människor. Till slut vågar man inte umgås med någon mer än sina allra närmaste och man undviker att visa upp sig och gå ut och träffa folk. Det är ett vanligt handikapp som i svåra former är gravt invalidiserande och ångestfyllt. Lyckligtvis går det att lindra och bota ångesten genom att ta mediciner av typen Zoloft. Sådana mediciner kallades till en början “lyckopiller” när de lanserades i USA eftersom så många med social fobi efter medicinering kunde fungera igen både i arbetet och ute i samhället. Några skador på inre organ behöver du knappast befara eftersom man nu hunnit få god erfarenhet av många års behandling.

Det är mycket bra att du fått kontakt med en förstående och klok psykolog som du har förtroende för. Vid fobier kan man också få god hjälp av en psykolog som lär ut “knep” med avledande trygga tankar när oron och ångesten börjar pyra.

Scroll to Top