Kan min krokiga rygg opereras?

Jag är en kvinna på 75 år som är rörlig och vital för min ålder men har fått en krokig rygg. Nu vill jag gärna...

Jag är en kvinna på 75 år som är rörlig och vital för min ålder men har fått en krokig rygg. Nu vill jag gärna få min ryggrad röntgad för att få fastställt var felet sitter och om det går att åtgärda med titanstavar eller annan steloperation. Min husläkare ger mig ingen remiss till ortopeden. “Man opererar inte ryggar nuförtiden,” sa han. Men det vet jag att man gör, både i Stockholm där jag bor och i Strängnäs. Jag vägrar att gå krokig resten av livet, för jag har mycket att göra ännu. Till exempel jobba för brödfödan, vara i min kolonistuga och lite till.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har rätt i att du först och främst bör få din rygg undersökt så att du får en ordentlig medicinsk diagnos på vad som felas. Oftast beror en krokig ryggrad på att en eller flera ryggkotor blivit sneda och tillplattade. Den absolut vanligaste orsaken i din ålder brukar vara osteoporos med skört skelett och minskad bentäthet. Jag tycker att du i första hand ska be din husläkare om att få mätt din bentäthet i skelettet. Du bör också genomgå en allmän hälsokontroll för att utesluta D-vitaminbrist, fel på bisköldkörtlarna med rubbad kalkbalans samt en ev. tumörsjukdom.

Om orsaken till din krokiga rygg är osteoporos så hjälper inte en operation. Då gäller det i stället att förebygga fortsatt benurkalkning och på så sätt förhindra en framtida sammanpressning av ryggkotorna och brott på handleden eller lårbenshalsen. I dag finns flera olika osteoporosmediciner (t ex Fosamax och Didronate) som kan hejda åldersbetingad benskörhet i skelettet. Dessutom rekommenderas ofta extra tillskott av kalk och D-vitamin samt lagom anpassad motion som stärker benstommen. Det är också viktigt att inte röka och att inte vara alltför mager.

Att räta ut och steloperera en krokig rygg är en stor operation som tyvärr knappast fungerar vid osteoporos. Däremot görs stabiliserande operationer ibland hos yngre personer som brutit ryggraden eller fått en tumör i en kota som trycker på ryggmärgen. Medfödd snedrygg (skolios), benröta och vanställd rygg efter svår muskelförlamning är andra åkommor som ger krokig rygg och som ibland behöver opereras. Men någon sådan sjukdom är såvitt jag förstår inte aktuell hos dig.

Jag rekommenderar dig alltså att i första hand be din doktor undersöka om dina ryggbesvär beror på benurkalkning och i så fall ge dig förebyggande medicin. Att du är rörlig och vital är bra både för skelettet och resten av kroppen.

Scroll to Top