Kan klamydia skada barnet jag väntar?

Jag väntar barn och är i tredje månaden. För tio dagar sedan var jag på första läkarkontrollen. Man tog en massa prover och idag har...

Jag väntar barn och är i tredje månaden. För tio dagar sedan var jag på första läkarkontrollen. Man tog en massa prover och idag har jag fått veta att jag har klamydia. Jag är alldeles chockad och kan inte förstå hur det hänger ihop. Jag trodde att klamydia bara kunde smitta genom samlag och jag har aldrig varit ihop med någon annan än min pojkvän som jag har hängt ihop med i ungefär ett år. Innan vi träffades hade han varit sambo med en annan tjej men någon mer har han inte varit ihop med. Provet måste vara fel för jag har aldrig haft några besvär med varken flytningar eller blödningar utan har bara haft lite mensont. Min kille har inte heller några besvär.

Går det att ta ett nytt prov? När jag fick beskedet var min kille med. De tog prov på honom också och vi fick båda recept på medicin. När vi hämtade ut det från apoteket fick vi inte samma sort. Var det en svagare sort min kille fick eftersom hans prov ännu inte är klart och han kanske inte har sjukdomen? Måste man göra abort om man har klamydia? Det vill vi inte, men vill ju samtidigt inte att barnet ska bli skadat. Vad ska vi göra?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Visst är det så att klamydia tillhör den grupp av sjukdomar som smittar vid samlag. Och eftersom du aldrig varit tillsammans med någon annan måste du ha blivit smittad av din pojkvän. Viktigast av allt just nu är att det här inte får ställa till med kaos i er relation. Det finns kanske ingen anledning alls till misstroende från din sida eller dåligt samvete från hans. Det kan handla om en s.k. tyst infektion som han fått för länge sedan av t.ex. sin tidigare sambo, som i sin tur kanske smittats ännu längre tillbaka. Själv kan du ha smittats redan vid ett tidigt skede i er relation. Ingen av er har vetat om klamydiainfektionen eftersom ni inte haft några besvär.

Anledningen till provtagning och att man till slut hittar en kedja av symptomfria klamydiasmittade personer kan vara en rutinkontroll, exempelvis på mödravårdscentralen. Man räknar med att det är mindre än 10 procent av kvinnorna och ännu färre bland männen som någonsin får några symptom. De flesta av dem har lindriga övergående besvär, t.ex. sveda vid vattenkastning och flytningar. De har aldrig misstänkt en klamydiainfektion som orsak och därför heller aldrig sökt läkare och fått diagnos och behandling.

Att du och din pojkvän fick olika sorters medicin beror på din graviditet. Den typ din pojkvän fick är den vanliga behandlingen av en klamydiainfektion. Det lilla barnet du bär tål inte den typen av preparat så bra. Du har därför fått en annan sort som också snabbt botar. Att din pojkvän fick medicin på en gång utan att man inväntat provsvar är rutin vid handläggningen av bl.a. klamydia. Ni måste båda vara behandlade och smittfria innan ni har samlag igen för att undvika en “pingpong-effekt” d.v.s. att ni bollar infektionen mellan varandra.

Klamydia skadar inte barnet i magen. Det är absolut inte någon risk och inte någonting ni behöver vara oroliga för. Har man emellertid en pågående klamydiainfektion i slidan när barnet passerar vid förlossningen kan barnet vid sällsynta tillfällen få en ögoninfektion och ännu mer sällsynt en lunginflammation. Det är detta som är en av anledningarna till att klamydiaprov tas på mödravårdscentralen. För att vara absolut säker på att du är frisk och helt smittfri tycker jag att du ska be din barnmorska ta ett nytt prov några veckor före beräknad förlossningstid.

Scroll to Top