Varför måste jag ta Vagifem?

Vid mitt senaste besök hos gynekologen fick jag utskrivet Vagifem, att ta två vagitorier per vecka. Hon berättade att läkemedlet innehåller det kvinnliga könshormonet östradiol...

Vid mitt senaste besök hos gynekologen fick jag utskrivet Vagifem, att ta två vagitorier per vecka. Hon berättade att läkemedlet innehåller det kvinnliga könshormonet östradiol och att det är bra för behandling av torra och sköra slemhinnor i slidan.

Nu vill jag gärna ha mer information om preparatet innan jag köper ut det. Eftersom jag inte haft några klimakteriebesvär så har jag ingen erfarenhet av östrogen. Jag vill inte ta några risker, om det finns sådana med denna medicin. Jag har inga besvär i slidan, men min ålder talar tydligen för en behandling.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Efter övergångsåldern producerar vi allt mindre östrogen. En effekt av det är att slemhinnorna i slidan och nedre urinvägarna så småningom blir tunna, torra och ömtåliga. Surhetsgraden och hela miljön i underlivet kan ändras så att våra normala “försvarsbakterier” trivs mindre bra i motsats till vissa andra mikroorganismer som kan öka kraftigt och bl.a. ge infektioner. Även andra vävnader, t.ex. bäckenbottenmuskulaturen, kan påverkas och bli svagare. Det är vanligt med olika besvär från underlivet efter menopaus. Men eftersom det räcker med en låg östrogennivå för att slippa de här problemen kan det dröja åtskilliga år innan de kommer. Och det är inte alla som drabbas.

Besvär från slidan och blygden kan vara illaluktande ständiga flytningar beroende på en kronisk slidkatarr. Det kan också handla om torrhet, sveda, irritation, klåda och småblödningar i slidan och de yttre delarna av könsorganen. Cykling, ridning, tättsittande långbyxor och samlag brukar kunna förvärra problemen. Besvär från urinvägarna kan gälla både en försämring av tidigare besvär och nytillkomna besvär hos förut symptomfria kvinnor. Tre olika problem dominerar. Ett av dem är täta urinvägsinfektioner, ett annat är urinträngningar och ett tredje är inkontinens.

Du har inte haft några besvär från slidan. Men hur är det med blygdläpparna och området runt omkring? Har du haft några besvär därifrån? Eller har du kanske haft småblödningar? Och hur är det med urinvägarna? Har du haft urinvägsinfektioner, urinträngningar eller besvär med att “hålla tätt”? Om det är så att du aldrig råkat ut för något av de här problemen tycker jag att du ska prata med din gynekolog och fråga varför du fått recept på Vagifem. Enbart ålder är knappast någon behandlingsanledning och jag förstår att du känner dig litet villrådig.

Scroll to Top