Måste jag inte ta insulin mot min diabetes?

Jag har fått veta att jag har diabetes på grund av min fetma. Jag är 163 cm lång och väger 99 kilo. Mina sockervärden ligger...

Jag har fått veta att jag har diabetes på grund av min fetma. Jag är 163 cm lång och väger 99 kilo. Mina sockervärden ligger på ca 8,5. Det är för högt. Men läkaren säger att så länge det ligger under 10 så behöver jag inget insulin. Är det rätt? Ska man inte ha insulin när man har diabetes?

Jag har slutat med godis och kaffebröd och försöker hålla sträng diet men det är svårt. Ibland slinker ändå någon sötsak ner.

Ingen i min släkt har diabetes och de är inte heller överviktiga. Men jag har gått upp i vikt på grund av mina mediciner som jag äter för psykisk oro och ångest. Vad ska jag göra? Kan man inte bli blind när man är sockersjuk? Jag oroar mig för detta men har inget riktigt förtroende för min doktor som inte visar någon empati.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Din diabetes kallas för typ II och beror till en liten del på att din bukspottskörtel är stressad och har svårt att bilda tillräckligt med insulin. Men framför allt torde insjuknandet orsakas av din övervikt i kombination med för lite motion. Människor har olika ärftlig benägenhet att få den här sortens diabetes. Det bästa råd jag kan ge dig är att du ska försöka acceptera din åkomma och lära dig så mycket som möjligt om den. På vårdcentraler och sjukhus brukar det finnas en diabetessjuksköterska och en dietist som kan stödja dig och ge dig tips.

Jag rekommenderar dig också att börja med någon form av motion som du tycker är rolig och som du kan ägna dig åt någon timme varje dag. Vid motion så tar musklerna upp och förbrukar socker och då sjunker blodsockret liksom de skadliga fettsyrorna. Du mår bra av att äta grönsaker, fisk, pasta, potatis och grovt bröd medan socker, vitt bröd, smör, grädde och animaliskt fett är olämpligt. Om du röker är det viktigt att du försöker sluta, eftersom rökning ökar riskerna för skador vid diabetes. Du bör också kontrollera att ditt blodtryck inte är för högt.

Ditt blodsockervärde 8,5 kan accepteras om det är taget efter maten, medan fasteblodsockret helst bör ligga under 7. Ofta klarar man att balansera sina blodsockervärden vid diabetes typ II genom lämpligt avvägd kost och motion. Om inte, så finns det en diabetestablett för överviktiga som heter Glucophage eller Metformin och som hjälper bukspottskörteln att bilda insulin. Insulinsprutor används bara om inget annat hjälper.

Anledningen till att man försöker hålla blodsockret lågt är att slippa sockerskador i de fina blodkärlen. Många organ kan drabbas, bland annat ögats näthinna. Om man har otur och blodsockret legat högt kan kärlskadorna börja komma efter 15-20 år. Lyckligtvis kan läkarna i många fall numera framgångsrikt behandla de sjuka blodkärlen i ögat med laser.

Jag tycker således att du regelbundet ska försöka prata med en sjuksköterska som är van vid att sköta diabetespatienter, särskilt som du inte har förtroende för din doktor. Diabetes är en åkomma som rymmer många problem och man behöver hjälp för att lösa dem på ett bra sätt.

Scroll to Top