Varför har jag för många trombocyter?

Jag är en 64-årig kvinna som har för många trombocyter (blodplättar) i blodet. Förut hade jag en medicin som heter Hydrea, men jag måste sluta...

Jag är en 64-årig kvinna som har för många trombocyter (blodplättar) i blodet. Förut hade jag en medicin som heter Hydrea, men jag måste sluta med den eftersom jag fick utslag på händerna och i ansiktet. Jag lämnar blodprov 1 gång i månaden. Senaste gången var värdet 597, tidigare 506. Det går lite upp och ner. Jag tar Trombyl mot blodpropp. Fick en blodpropp i lungan september 1996 när jag opererade menisken i ena knät.

Jag har också en reumatisk bindvävsinflammation som jag får medicinerna Prednisolon och Plaquenil mot. Vad kan det vara? Den doktorn som jag går hos kan inte säga vad det är. Jag blir så trött och kraftlös ibland. Senaste gången jag tog sänkan var den 38.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har två besvärliga internmedicinska sjukdomar samtidigt, så det kan inte vara så lätt att skilja på symtomen och hålla rätt på provsvaren och de olika medicinerna.

Din sjukdom med för många trombocyter i blodet kallas trombocytemi. Då bildar modercellen i benmärgen alldeles för många trombocyter på ett okontrollerat sätt. Resultatet blir att man riskerar att få farliga blodproppar runt om i kroppen. Lyckligvis går det att skydda sig mot proppar genom att bromsa trombocytbildningen. Dina trombocyter ligger under 600 och det är i din situation inte alarmerande högt. Om ditt värde skulle öka så finns det flera andra mediciner än Hydrea att välja bland. Det är blodspecialister på medicinkliniken som brukar kontrollera patienter som har fel på trombocyterna. Det görs dels genom blodprov, dels genom att se på prov från benmärgen som är “barnkammaren” där trombocyterna och de andra blodkropparna bildas.

Din andra sjukdom beskrivs tydligen som en sorts reumatisk bindvävsinflammation av din doktor. Det är en stor grupp sjukdomar som ger värk, stelhet, trötthet och symtom från olika organ i kroppen. Sänkan brukar vara hög och blodvärdet lågt. Även trombocyterna kan påverkas. Den sjukdom man oftast tänker på kallas SLE (sjukdomens hela namn är Systemisk Lupus Erythematosus). Då angriper immunförsvaret den egna kroppen och orsakar inflammation i hud, leder, blodkärl och andra organ. Inflammationen kan dämpas med just Prednisolon (kortison) och Plaquenil (en medicin mot reumatiska besvär som också ges mot malaria). Vid de här sjukdomarna har man möjlighet att ta ett speciellt blodprov som kallas ANA. Provet visar olika mönster beroende på vilken bindvävssjukdom man har och på vilket sätt immunförsvaret angriper kroppens celler. Andra varianter av bindvävssjukdomar är polymyalgia reumatika med värk i skuldror, nacke och höfter, myosit med muskelvärk, vaskulit med inflammerade blodkärl och systemisk skleros med stel hud, stela fingrar och ärr i inre organ. Även kronisk ledgångsreumatism som angriper lederna, och Sjögrens syndrom som ger torra ögon och torr mun, är nära släkt med den här sortens sjukdomar.

Det forskas mycket på såväl blodsjukdomar som inflammatoriska bindvävssjukdomar. Man har funnit att både benmärgen och immunförsvarets vita blodkroppar styrs av en hel värld av olika cellhormoner som ibland, om det vill sig illa, ger för mycket eller för lite signaler. Dessutom kan ärftliga och förvärvade fel i arvsmassan orsaka oreda och framkalla sjukdomssymtom. Inom 5-10 år kommer säkert nya mediciner och behandlingsmetoder som ger ökade möjligheter till bot och lindring vid de här åkommorna.

Scroll to Top