Varför fick jag inte göra en hälsokontroll?

Jag är 66 år och “förhoppningsvis” frisk, men jag har många gånger tänkt att man kanske borde låta göra en hälsokontroll. Sagt och gjort, jag...

Jag är 66 år och “förhoppningsvis” frisk, men jag har många gånger tänkt att man kanske borde låta göra en hälsokontroll. Sagt och gjort, jag ringde min vårdcentral och bad att få beställa tid för en dylik. Men det gick inte alls, man måste vara sjuk för att få besvära där. Jag framhöll då att jag gärna skulle vilja veta hur det förhöll sig med t ex blodtryck, kolesterol mm. Men nej, sådana provtagningar kunde man inte göra. Om alla värden var okej kunde ju patienten invaggas i falsk trygghet och tro sig vara frisk. Jag förstod faktiskt inte den motiveringen.

Jag frågade vad en hälsokontroll kostade och fick till svar att priset var 400 kr. Alltså är ifrågavarande tjänst prissatt men utförs ej! Får det verkligen gå till så att man nekar till förebyggande vård? Det måste väl ändå vara bättre att förekomma än förekommas.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har i grunden rätt, men tyvärr är verkligheten i dag bister. Sjukvården har liksom många andra samhällsfunktioner beskurits hårt av det senaste decenniets budgetåtstramningar. Förr fanns det utrymme att ge de flesta hjälpsökande undersökning och behandling inom rimlig tid. Men nu är sjukvården i det dagliga arbetet pressad och tvungen att prioritera de svårast sjuka, och då får de friska eller nästan friska ta ett steg åt sidan. Även cancerpatienter får numera vara snälla och stå i kö några veckor när de ska genomgå specialistundersökning eller opereras. Men de vågar eller orkar inte klaga eftersom de är i underläge och svårt sjuka.

Ekonomiskt tänkande styr sjukvårdsarbetet och hög kostnadseffektivitet är viktigare än korta vårdköer, god omvårdnad och förebyggande hälsoundersökningar. Det har medfört indragningar, nedläggningar och ökad arbetsbelastning i vården, vilket i sin tur har drabbat många patienter och anhöriga.

Förebyggande hälsovård spelar en stor roll för hur vi kommer att må om 10-20 år. Det är nu det är lätt och billigt att förhindra och förebygga många av morgondagens sjukdomar, t ex genom att sluta röka. Om du vill göra en hälosundersökning och din vårdcentral inte har möjlighet att ge dig den så föreslår jag att du söker hos en privatläkare i stället. Själva undersökningen är inte särskilt arbetskrävande och fordrar inte så stora sjukvårdsresurser.

Scroll to Top