Varför får min fru Fontex?

Min fru har lidit av depressioner hela sitt vuxna liv och har ordinerats Fontex. Jag undrar varför hon får Fontex och inte t ex Zoloft...

Min fru har lidit av depressioner hela sitt vuxna liv och har ordinerats Fontex. Jag undrar varför hon får Fontex och inte t ex Zoloft som jag hört är en nyare medicin? Vad är skillnaden mellan dessa två och vad är det som avgör vilket läkemedel man väljer?
Doktor Helge Löfberg svarar:

De här två medicinerna liknar varandra men har olika kemisk uppbyggnad. Därför tas de om hand lite olika av tarmen och levern hos olika individer så att koncentrationen i hjärnan varierar. Vi människor skiljer oss nämligen åt när det gäller förmågan att tillgodogöra oss och oskadliggöra mediciner. Det förklarar varför vi är mer eller mindre känsliga. Somliga av oss får biverkningar av en liten dos medan andra tål mångdubbelt mera.

Ofta är det läkarnas egna erfarenheter som styr vilken medicin som skrivs ut. Både Fontex och Zoloft används på det sjukhus där jag tjänstgör. Båda tillhör en grupp preparat som ges mot depression, ångest, fobier och hetsätning. Medicinerna i denna grupp innehåller var och en kemiskt olika ämnen som förstärker effekten av nervhormonet serotonin i hjärnan. Du kan jämföra med t ex olika bilmärken. De flesta tycker nog det är bra att det finns lite olika typer och modeller att välja mellan. Den som passar en person kanske inte är lika lämplig för en annan individ.

Om din fru mår bra på Fontex tycker jag inte att det finns någon anledning att byta medicin. Besväras hon däremot av biverkningar föreslår jag att hon talar med sin doktor och ber att få pröva ett annat preparat.

Scroll to Top