Varför får jag så kraftiga mensblödningar?

Kan jag möjligen ha endometrios? Innanför mina små blygdläppar sitter en tjock hinna eller klump, nästan som en persikokärna med två små hål i. Har...

Kan jag möjligen ha endometrios? Innanför mina små blygdläppar sitter en tjock hinna eller klump, nästan som en persikokärna med två små hål i. Har kraftiga mensblödningar. Kan man ha samlag om man har endometrios? Jag tror inte det kan vara min mödomshinna eftersom den sprack och blödde efter en hård gymnastiklektion när jag var 12 år. Jag fick mens när jag var 14 år.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Endometrios är det inte. Du är för ung för det och dessutom finns inte någonting i din beskrivning som stämmer med det. Jag tycker att du snarast ska ringa och få tid hos en barnmorska på ungdomsmottagningen. Sådana mottagningar finns över hela landet, på större orter i egna lokaler och på mindre i samma lokaler som mödravården. Du får ligga i en gynundersökningsstol så att barnmorskan kan se ordentligt och i en spegel kan hon visa dig och förklara. Hon kan också visa dig hur din mödomshinna ser ut. Någon mer undersökning behöver inte göras om du inte själv vill.

Prata med henne om dina mensblödningar. De kan vara litet svåra att själv bedöma. Kanske är de inom normalgränserna även om du själv tycker att du blöder mycket. Men det kan vara så att du behöver medicin för att minska blödningarna. Det är faktiskt inte så ovanligt att tonåringar går med ständig blodbrist på grund av alltför riklig mens och känner sig genomtrötta alldeles i onödan.

Passa också på att prata med barnmorskan om det är något annat som du funderat över. Det är så bra att ha den kontakten också vid senare tillfällen om det dyker upp nya frågor som du vill diskutera.

Scroll to Top