Min fråga är vad gallsyrorna gör i kroppen och vad denna brist beror på. Vilket prov används för att mäta gallsyror? Vilken behandling finns?
För lite gallsyror gör att man blir undernärd och svag. Läkarna talar då om diagnosen “malabsorption” vilket innebär att man inte kan tillgodogöra sig fettet i maten ordentligt. Ofta blir man då mager och har ont i magen med kramp, buller och lösa illaluktande fettrika avföringar. Särskilt allvarligt är det om barn får malabsorption. Då slutar de växa och stoppar i utvecklingen.
Det går att mäta gallsyrorna och deras kretslopp i tarmen och levern med hjälp av konstgjorda radioaktiva gallsyror. Undersökningen är inte besvärlig för patienten, men fordrar ett laboratorium med särskild utrustning och speciellt utbildad personal, så analysen utförs inte så ofta.
Det kan finnas flera orsaker till brist på gallsyror. Om den normala passagen av maten i tunntarmen är störd så kan främmande bakterier dyka upp i tunntarmen och växa till sig. Bakterierna bryter då ner gallsyrorna vilket förvärrar symtomen från magen. Tidigare genomgångna operationer i tunntarmen och Crohns inflammatoriska tarmsjukdom kan också orsaka gallsyrebrist. Vid en leversjukdom som t.ex. cirrhos kan produktionen av galla minska så att man har för lite gallsyror.
Det är specialister på mag/tarmsjukdomar vid de stora lasarettens medicinkliniker som har störst erfarenhet av att utreda orsakerna till magbesvär på grund av för lite gallsyror och bristande näringsupptag i tarmen. Ibland kan besvären lindras med en diet innehållande speciella fetter som är särskilt lätta att suga upp. Det är också klokt att ta extra vitaminer och kalk. Allra bäst är om det går att återställa den ursprungliga funktionen i tunntarmen så att gallsyrorna kan återanvändas och fettet kan sugas upp på normalt sätt.