Vad är det som jag har runt naveln?

Mitt problem är att om jag t.ex. inte duschar på 1-2 dagar så bildas det ett skorpliknande skikt runt min navelöppning och det kommer avföringslukt...

Mitt problem är att om jag t.ex. inte duschar på 1-2 dagar så bildas det ett skorpliknande skikt runt min navelöppning och det kommer avföringslukt från naveln. Jag tror alltså att det som ligger torkat runt min navel är avföring. Nu undrar jag om det är farligt, om det är ett vanligt problem och om det går att åtgärda? Om det gör det, hur går då ett sådant ingrepp till?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det mest sannolika är att du fått en hudinfektion med bakterier eller candidasvamp i de små hudvecken i naveln. Då kan huden bli sårig och vätska sig för att sedan torka in och täckas av en krusta. En sådan infektion behandlas med rengörande baddning och en svamp- eller bakteriedödande salva. Om irritationen pågått länge så kan sårläkningen bli överdriven så att det uppstår ett tjockt navelgranulom som behöver penslas med lapis.

Men det finns faktiskt också en möjlighet att det kvarstår någon liten rest från det tidiga fosterlivet som bildar en fistelgång genom huden ut till naveln. Sådana gångar är sällsynta och ses mest hos små barn, men kan också någon gång förekomma hos vuxna. De kan opereras bort av en kirurg genom en ytlig operation. Om fisteln går mellan tunntarmen och naveln kallas den Meckels divertikel och kan ev. tömma sig på lite tarminnehåll. Då är gången en rest från långt före födseln när man hade en gulesäck utanför magen. Det finns också en möjlighet att fisteln förbinder urinblåsan med naveln. Då kan det droppa fram lite urin från navelöppningen. En sådan gång kallas urachus. Ingen av de här beskrivna bildningarna är farliga.

Jag tycker att du ska visa din navel för läkaren på vårdcentralen. Hon/han kan sedan undersöka om du har en infektion eller möjligen en fistel. Den sistnämnda diagnostiseras genom att den ideligen tömmer sig på sekret och att den kan sonderas, d.v.s. doktorn kan föra in en liten mjuk sond i gången. Det går också att röntga fistelns hål med kontrast för att utreda om den har kontakt med något inre organ. Efter födseln så har naveln ingen funktion utan är enbart att betrakta som en kosmetisk prydnad.

Scroll to Top