Svår värk i ländrygg, tår och mage!

Jag är en 45-årig man som sedan 13 års ålder har arbetat med fysiskt tungt arbete samt billackering och målning. Nu arbetar jag halvtid som...

Jag är en 45-årig man som sedan 13 års ålder har arbetat med fysiskt tungt arbete samt billackering och målning. Nu arbetar jag halvtid som assistent eftersom jag fått en arbetsskada av lösningsmedel. Jag har genomgått en massa undersökningar och prover har tagits. Jag är också utsliten i mina leder och har haft rygg- och ledbesvär i tio år.

Sedan en månad tillbaka har mina besvär ökat markant. Jag har så ont i mina stortåleder att jag knappast kan gå. När jag ligger får jag mycket ont i ländryggen och ligger jag på sidan, oavsett vilken, så mår jag illa och värken sprider sig på framsidan av magen nedanför naveln, ibland till ljumsken. Varken värkstillande eller muskelavslappnande tabletter hjälper. Jag vaknar flera gånger om natten och måste gå upp och kasta vatten. Jag har inga problem med detta, men det gör ont i ryggen när jag pressar ut urinen. Vad kan det vara för fel och vart ska jag vända mig för att få rätt hjälp?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har sannolikt flera sjukdomar och skador. Lösningsmedel kan påverka koncentrationsförmågan och ge nervdomningar ute i kroppen. Även förändringar i blodet och benmärgen samt polyper i urinblåsan har rapporterats av lösningsmedel. Du började med tungt fysiskt arbete i mycket unga år och det har sannolikt varit påfrestande för kroppen. Din slitna rygg och värkande leder kan bero på detta. Men det gäller dock för doktorn att utesluta någon annan orsak till värken.

Jag råder dig att i första hand vända dig till din vårdcentral och be att få kontrollerat urinvägarna. Beroende på vad urin- och blodproverna visar så kommer läkaren att ev. låta kontrollera din urinblåsa och dina njurar med bakterieprover, datorröntgen eller cystoskopi, dvs doktorn ser in i urinblåsan via urinröret med en mycket smal kikare. Undersökningen sker i lokalbedövning och gör inte så ont som det låter. Värken i magen och de täta trängningarna tyder på att din urinblåsa kan vara irriterad. Slutligen bör du be att få lämna ett giktprov. Gikt sätter sig gärna i stortårna och lederna och orsakas av att urinsyran i blodet fälls ut som små vassa kristaller.

Du har det besvärligt och behöver få hjälp med dina många problem. Om vårdcentralen inte kan ge dig den hjälpen har du alltid möjlighet att söka en allmänpraktiserande privatläkare som kan se till att du får gjort de undersökningar som krävs.

Scroll to Top