Måste jag gå till gynekolog för att få p-spruta?

Jag är en tjej på 28 år som hoppas att du kan svara på denna för mig så viktiga fråga. Jag har aldrig använt preventivmedel...

Jag är en tjej på 28 år som hoppas att du kan svara på denna för mig så viktiga fråga. Jag har aldrig använt preventivmedel förut, och då menar jag p-piller, spiral etc. Nu har jag ett fast förhållande och skulle vilja börja använda p-spruta. Mina kompisar säger att p-spruta är perfekt. Därför undrar jag hur jag ska gå tillväga för att skaffa mig detta. Måste jag undersökas av gynekolog? Eller finns det något annat sätt?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Ställningstagande till och val av preventivmedel är mycket individuellt, alldeles särskilt när det gäller förstagångsval. Givetvis handlar det till allra största delen om vad du själv kommit fram till och önskar. Men ibland kan litet mer ingående information om hur olika medel verkar vara bra att få av en kunnig och erfaren person som dagligen arbetar med de här frågorna. Det är också bra att känna till de eventuella problem eller biverkningar som någon gång kan uppstå, vad man ska vara observant på och vart man ska vända sig om det är någonting man undrar över.

Att varken p-piller, p-spruta eller spiral finns att köpa utan recept och bara går att få på apotek beror på att både en allmän och en gynekologisk undersökning måste göras. En del uppgifter om menstruationer och eventuella underlivsbesvär, om tidigare och pågående sjukdomar, om medicinering och vissa ärftliga faktorer är också viktiga och kan innebära att en del preventivmetoder rent medicinskt är lämpligare än andra. I vilken ålder man är och i vilken livssituation man befinner sig kan också påverka preventivmedelsvalet. Vet du t.ex. att p-sprutans effekt kan vara kvar så länge som ett år, vilket innebär att du kanske inte blir gravid förrän efter den tiden även om du önskar det? P-spruta ger ganska ofta småblödningar och annat blödningstrassel, särskilt under den första tiden, vilket också kan vara bra att känna till. För många är det ett alldeles utmärkt preventivval men kanske inte för alla. Några mår bättre med p-piller och andra trivs bäst med en annan preventivmetod.

En viktig del av arbetsuppgifterna för barnmorskor som arbetar på bl.a. mödravårdscentraler och ungdomsmottagningar är just preventivmedelsrådgivning. Sådana mottagningar finns över hela landet, även på mindre orter. De är lätta att nå och väntelistor behöver du knappast räkna med. Om du av någon orsak inte vill gå till din närmaste barnmorskemottagning kan du vända dig till någon av de övriga inom regionen där du bor. Du kan också kontakta en gynekologmottagning och få tid där. Men någon medicinskt kunnig måste du träffa.

Scroll to Top