Kan munherpes spridas till underlivet?

Jag en 33-årig kvinna med några frågor som jag tänker mycket på, men aldrig vågat fråga min läkare. Det känns så löjligt men jag oroar...

Jag en 33-årig kvinna med några frågor som jag tänker mycket på, men aldrig vågat fråga min läkare. Det känns så löjligt men jag oroar mej verkligen angående dessa problem. Jag har munherpes och undrar om det kan smitta till andra kroppsdelar t.ex. när jag badar eller via handdukar? Ska jag tvätta handdukarna och badkaret med bakteriedödande medel?

Den andra frågan gäller mina fötter. Jag har svamp ibland mellan tårna och är livrädd att det kan smitta på samma sätt till underlivet. Är det samma sorts svamp man får på tår och i underliv? Jag är alltid våt om fötterna och tvättar dem ofta. Byter strumpor minst två gånger per dag. Jag får även kramp i några tår så att jag knappt kan gå ibland, och vänster stortå domnar ofta bort. Det känns som om den inte är min. Är detta ofarligt? Vad kan jag göra åt dessa besvär? Jag är för övrigt frisk.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Herpesvirus, och alldeles särskilt den typ som ger munherpes, är oerhört vanligt. Kanske kan din oro dämpas något av att ungefär hälften av befolkningen har smittats redan under uppväxtåren, och att de allra flesta vuxna är virusbärare. Emellertid är det bara vissa som får de typiska symptomen med återkommande skov med små blåsor och sår i och runt munnen vid munherpes, eller samma symtom i yttre könsorganen vid underlivsherpes. Andra vet inte om sin infektion men tycks ändå ibland kunna smitta. Herpes simplexvirus typ-2, som är den vanligaste anledningen till en herpesinfektion i underlivet, ger inte munherpes. Typ-1 ger munherpes men kan också ibland vara orsaken till könsherpes. Smitta sker genom hud- och slemhinnekontakt. Det gäller både mun- och underlivsherpes. Någon smitta via badkar eller badvatten behöver du inte oroa dig för, inte heller smitta via tvål, handduk, badkappa eller liknande.

Vi kan bara smittas med respektive virus en gång. Herpesviruset finns sedan kvar livet ut vilande i nervknutor inne i kroppen. Vid ett skov är det inte någon ny smitta utan det egna viruset som av någon anledning aktiveras. En sådan aktivering kan orsakas av t.ex. ultraviolett ljus, infektioner och stress. Hos vissa kvinnor kommer ofta ett skov i samband med mens. Numera finns behandlingsmöjligheter som ger kortvarigare och lindrigare attacker samt förebygger skov. Har du inte fått någon medicin och har mycket besvär tycker jag att du ska ta kontakt med din husläkare. Alldeles nyligen presenterades också nya forskningsresultat som kan innebära att ännu effektivare hjälp kan vara på väg. Det pågår även omfattande forskning för att utveckla vaccin mot herpes.

Du hade en del frågor om svampinfektioner. En av de allra vanligaste orsakerna är svampen Candida albicans som mycket ofta finns på hud och slemhinnor utan att ge besvär. Ändras svampens lokalmiljö av något skäl (det kan vara hormonförändringar, mediciner, kost, diabetes och mycket annat) kan den öka kraftigt och ge symptom. Framför allt är det varma, instängda, fuktiga områden som utsätts. Det kan vara såväl hud och slemhinnor i underlivet som munslemhinnor (torsk hos spädbarn) eller andra fuktiga hudområden, exempelvis mellan tårna, under brösten och i armhålorna. Det finns receptfria salvor på apoteket för behandling av svampinfektioner men jag tror inte det räcker i ditt fall. Be din husläkare om hjälp så att du på bästa sätt kan slippa nya infektioner. Samtidigt kan du också få undersökt dina övriga fotbesvär vilket verkar angeläget.

Scroll to Top