Kan cystor i levern bli farliga?

Jag opererade bort livmodern för 8 år sedan på grund av besvärande mens. Blev öppnad från naveln och ner. Efter operationen sa läkaren att han...

Jag opererade bort livmodern för 8 år sedan på grund av besvärande mens. Blev öppnad från naveln och ner. Efter operationen sa läkaren att han känt cystor på levern. Men vid en livmoderoperation öppnas man väl liknande ett kejsarsnitt?

Någon vecka senare gjordes en ultraljudsundersökning. Det fanns tre levercystor som var ofarliga. De kunde inte bli cancer, sa doktorn. Är det sant? De kan bilda vätska och ge lite spänningar, fick jag veta. Jag kan känna lite irritation ibland. Är detta farligt? Jag är 57 år och frisk för övrigt.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, cystor i levern brukar inte vara farliga. De övergår inte i cancer och försämrar inte heller leverns funktion. Oftast är de några cm stora. De finns kvar hela livet och behöver inte alls behandlas.

Du undrar kanske varför kirurgen kände på din lever när han skulle operera bort livmodern. Jo, det tillhör god kirurgsed att vid icke akuta operationer i buken känna igenom alla de åtkomliga organen för att på så sätt upptäcka eventuella andra sjukdomar i tid.

Viktigare för dig är emellertid att läkaren som gjorde ultraljudsundersökningen sannolikt samtidigt kontrollerade dina njurar för att utesluta en speciell ärftlig cystisk njursjukdom som i 40-50 årsåldern leder till njursvikt. Då förvandlas båda njurarna helt till cystor och slutar så småningom att fungera. Åkomman kallas “ärftlig polycystisk njursjukdom hos vuxna” och har som bifynd ibland enstaka levercystor. Jag förmodar dock att dina njurar redan blivit kontrollerade och att de då var friska. Det finns också en här i Sverige mycket sällsynt masksjukdom hos får, hundar och renar som kan ge inflammerade cystor i levern. Men den åkomman ses nästan bara hos invandrare som sysslat med fårskötsel. Du behöver alltså inte oroa dig, dina levercystor är med stor sannolikhet helt ofarliga och kommer inte att orsaka dig några besvär i framtiden.

Scroll to Top