Hur ska en Candida-infektion kunna hejdas?

Min 28-åriga dotter har i ett par år lidit av en svamp (Candida albicans) som hon har svårt att få bukt med. Hon har ständigt...

Min 28-åriga dotter har i ett par år lidit av en svamp (Candida albicans) som hon har svårt att få bukt med. Hon har ständigt klåda, tjocka illaluktande och vitfläckiga flytningar, symtom som framför allt är koncentrerade innan mensen. Hon har ätit p-piller i fyra år men slutade nu i somras. Hon har varit på många gynkontroller och fått traditionella antibiotikakurer samt sköljningar av alla de slag. Varje gång har hon först blivit lite bättre men snart har det blivit precis som innan igen.

Nu vill hon inte ta mer antibiotika utan har vänt sig till en homeopat som satt henne på sträng diet och gett henne naturmediciner. Kan hon lita på homeopaten som säger att det kan ta lång tid att bli av med denna svamp som nu blivit kronisk? Vad vill du ge henne för råd?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Den beskrivning du ger av din dotters besvär är som hämtad ur en lärobokstext för en typisk Candida albicans-infektion (candidos). Andra mikroorganismer är också ofta involverade vilket kan vara en förklaring till varför infektionerna varit så svåra att komma till rätta med.

Det är många som har Candida på hud och slemhinnor utan att ha besvär. Vid en infektion har ofta surhetsgraden i slidan av någon anledning ändrats och den normala balansen i slidmiljön rubbats. Candidos är därför vanlig t.ex. vid diabetes när blodsockerhalten är hög. Det finns också andra sjukdomar och mediciner som ökar risken för candidos. P-piller hör inte hit men det gör däremot många bredspectrum-antibiotika bl.a. tetracykliner. Symptomen blir ofta värre i samband med mens. De förvärras av trånga kläder, ridning, cykling och annat som skaver och irriterar. Efter samlag kan det också ibland vara besvärligt (glidsalva kan hjälpa något).

Överdriven hygien är inte alls bra. Intimspray och parfymerad tvål bör helt undvikas. Underlivstvätt med olja (barnolja, olivolja eller något likartat) är mycket bättre för ömtålig hud och slemhinna än tvål och vatten. Vita bomullstrosor som handtvättas med tvåltvättmedel ger minst irritation.

Diet som gör urinen sur påverkar samtidigt slidsekretet och Candida trivs inte alls i sur miljö. Så långt är den homeopatiska behandling din dotter för närvarande har bara bra. Däremot är jag tveksam till om hon verkligen ska fortsätta med de ytterligt låga doser av medicinskt verksam substans som finns i de dyra naturpreparaten. Jag vet inte vilka antibiotiska preparat hon tidigare fått men de som är verksamma mot svampinfektioner är mycket få och mycket specifika. När du skriver “traditionella antibiotikakurer” stämmer det inte särskilt väl. Likaså det du skriver om “sköljningar av alla de slag” vilket man direkt avråder från här i Sverige.

Mitt råd är att din dotter tar kontakt med en gynekolog som är specialist på sjukdomar i de yttre könsorganen, s.k. vulva-sjukdomar. Av en sådan specialist kan hon få ett adekvat antibiotika som är specifikt verksamt mot svampinfektionen (vanligen endagsdos) plus ett specifikt antimykotiskt (= mot svamp) preparat i form av vagitorier och kräm för lokalbehandling i slida och på yttre könsorgan. Din dotter får säkerligen också tid för återbesök och kontroll så att hon äntligen får bukt med infektionen.

Jag förutsätter att din dotters partner undersökts och behandlats. I annat fall kan här finnas en enkel förklaring till att hon inte blir bra trots alla behandlingar.

Scroll to Top