Får psykiskt sjuk inte teckna livförsäkring?!

Jag är en 40-årig kvinna som lider av en psykisk störning. Jag kontaktade mitt försäkringsbolag eftersom jag ville teckna en livförsäkring. Jag skickade med intyg...

Jag är en 40-årig kvinna som lider av en psykisk störning. Jag kontaktade mitt försäkringsbolag eftersom jag ville teckna en livförsäkring. Jag skickade med intyg från min läkare och han skrev att jag har en borderlinestörning. Resultatet blev att jag inte får teckna en livförsäkring eftersom jag är psykiskt sjuk.

Har jag inga rättigheter? Är jag inte värd någonting bara för att jag har en psykisk störning? Jag frågade en tjänsteman på försäkringsbolaget och hon svarade att “psykiskt sjuka brukar ta livet av sig!” Därför fick jag avslag.

Men jag älskar livet, trots min störning, och har aldrig haft några tankar på att vilja dö. Det känns väldigt tråkigt att bli bemött så här.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Jag har varit i kontakt med ansvariga för två av Sveriges största livförsäkringsbolag, där man naturligtvis beklagar det bemötande som du beskriver i ditt brev. Dels är påståendet “att psykiskt sjuka brukar ta livet av sig” inte korrekt, och dels är det ett inhumant sätt att meddela ett avslag på. På varje större försäkringsbolag finns en avdelning som gör s.k. riskbedömningar. Man kan erbjudas möjligheten att teckna en försäkring enligt normala villkor, med förhöjd premie eller få avslag.

Det finns inte många konkreta uppgifter i ditt brev, annat än att du är ca 40 år och har fått diagnosen borderlinestörning, som kan underlätta för mig att råda dig hur du ska gå vidare i ärendet. Mycket viktigt för ditt ställningstagande angående någon form av försäkringsskydd är naturligtvis hur din familjebild ser ut. Har du inga egna barn som du har försörjningsplikt mot, så kanske en livförsäkring som faller ut till efterlevande inte är det du behöver mest.

Du har ju möjlighet att betala till en pensionsförsäkring, som kan falla ut från 55-års ålder och uppåt. Vill du ha en sådan med efterlevandeskydd, så blir premien högre än om du bara vill nyttja den själv vid aktuell ålder. Premien är idag avdragsgill upp till ett halvt basbelopp, d.v.s. drygt 18.000 kr/år. Däremot är pengarna vid utbetalning skattepliktiga. Du kan också betala till en kapitalförsäkring, där premien betalas med beskattade medel men i gengäld är utbetalningarna inte skattepliktiga.

Handlar ett försäkringsskydd för din del om att sörja för bättre villkor under kommande år, så finns det flera möjligheter, och du ska naturligtvis begära att få tala med en tjänsteman i lugn och ro för att diskutera just ditt fall. Om du arbetar har du också goda möjligheter att få teckna en kollektiv livförsäkring. Då gör försäkringsbolaget en sammantagen riskbedömning gällande en stor grupp människor och har därmed en mycket förenklad hälsoprövning av de enskilda individerna.

Vilka dina försäkringsbehov än är, så är det viktigt att du inte låter dig nedslås av tidigare bemötande och det är också viktigt att du inte sätter likhetstecken mellan klantiga personers uppträdande och ditt eget värde. Jag hoppas att du dels får fortsätta att vara glad i livet och dels finna en lösning på försäkringsfrågan.

Scroll to Top