Fanns det cigarretter mot astma?

Min makes farfar som levde mellan 1870 och 1940 hade svår astma och han var därför ordinerad att röka astmacigarretter som sades lukta förfärligt. Vad...

Min makes farfar som levde mellan 1870 och 1940 hade svår astma och han var därför ordinerad att röka astmacigarretter som sades lukta förfärligt. Vad var det för sorts cigarretter? Kan det vara riktigt att det fanns sådana? Jag tycker att det låter märkligt. Jag har frågat många men ingen vet.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jo, det fanns faktiskt speciella cigarretter som ordinerades mot astma, även om man i dag har svårt att tro på det. Cigarretterna innehöll, förutom tobak, något som man kallade “species contra asthma”, vilket ordagrant betyder “kryddor mot astma”. Där fanns bl a de torkade bladen från Spikklubba (på latin Datura stramonium), en giftig växt som finns i Sverige och är avlägset släkt med potatis. Växtens frön, blad och rötter innehåller bl a atropin. Det finns en modern medicin, Atrovent, som liksom spikklubbe-atropinet verkar direkt på vagusnerven och vidgar luftrören vid astma. Atrovent hjälper även vid rinnande näsa.

I dag skulle nog en astmabehandling med cigarretter vålla rubriker i tidningarna. Men innan man kritiserar dåtidens doktorer som skrev ut astmacigarretterna bör man nog komma ihåg att de inte hade tillgång till våra dagars mediciner. De gjorde så gott de kunde.

Scroll to Top