Är det farligt med fett i levern?

Jag opererades för magsår 1952, en s k Billroth II operation. Nu har jag värk i magen, mest i höger sida, mer eller mindre hela...

Jag opererades för magsår 1952, en s k Billroth II operation. Nu har jag värk i magen, mest i höger sida, mer eller mindre hela året. Jag får gastroskopi vartannat år men läkaren ser i regel bara att där finns en irritation. Värken anses inte komma därifrån. Jag är också opererad för gallsten och gallblåsan är borttagen, men har inget problem från det området. 

Nu har jag varit på ultraljudsundersökning och läkaren såg att jag hade fettdepåer i levern. Detta oroar mig mycket. Vad innebär det? Är det risk för cancer eller skrumplever? Jag dricker aldrig starksprit, endast lättvin vid helgen. Jag tänker ständigt på detta och undrar varför värken i magen blir värre.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag tror inte att du behöver vara så orolig. Fettlever förekommer även om man inte alls dricker alkohol och är både ofarligt och vanligt. Nya ultraljudsundersökningar har visat att kanske var tionde person som inte missbrukar alkohol ändå ibland har fett inlagrat inne i sina leverceller. Denna form av fettlever betraktas inte som någon sjukdom och leder inte till ohälsa.

Varför levern då och då blir stor och fylld av fett vet man inte säkert. För mycket kaloririk mat och kraftig övervikt är en möjlig orsak. Biverkan från ev läkemedel är en annan. Infektioner, hjärtsvikt och blodbrist kan vara förknippade med störd fettförbränning och inlagring av fett i levern. Även en diabetessjukdom som inte är i balans kan rubba fettet i kroppen. Men kvar finns många fall där man inte kan påvisa någon egentlig orsak till diagnosen fettlever (steatos). Eftersom tillståndet är ofarligt och inte leder till leversjukdom brukar doktorn nöja sig med att efterfråga patientens alkoholvanor samt kontrollera blodsockret. Behandlingen är annars kalorisnål mat samt motion i lagom mängd.

Din gamla magsårsoperation innebär att nedre delen av magsäcken togs bort och att maten kommer direkt ner i tunntarmen utan att passera tolvfingertarmen. Eftersom gallan ibland läcker upp och irriterar magsäcken så brukar läkarna vilja kontrollera magen med gastroskopi ner genom matstrupen med jämna mellanrum. Dina buksmärtor torde inte komma från levern eftersom en fettlever inte brukar göra ont. Att säga vad som orsakar smärtorna är svårt, som du säkert redan märkt. Kanske har din tidigare operation efterlämnat ärr och sammanväxningar som försvårar en normal mag-tarmfunktion. Man mår illa både om maten passerar magsäcken alldeles för fort eller om den stannar upp och kommer för långsamt ner i tarmen.

Scroll to Top