Vilka tillgångar påverkar rätten till bostadsbidrag?

Jag läste i HJ:s familjerådsspalt svaret till en pensionär, som frågade om storleken på sitt bostadsbidrag. Svaret var att man får ett visst bostadstillägg, i...

Jag läste i HJ:s familjerådsspalt svaret till en pensionär, som frågade om storleken på sitt bostadsbidrag. Svaret var att man får ett visst bostadstillägg, i detta fall 3.510 kr då hyran var 4.000 kr per månad, under förutsättning att man inte har tillgångar som kan reducera tillägget. Hur stora får dessa tillgångar vara? Vad gäller när bostadstillägget reduceras?
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Först vill jag föreslå dig och alla andra som har detaljerade frågor angående pensioner, bostadstillägg m.m att med förtroende vända er till den lokala försäkringskassan. Där har man aktuell kunskap om samtliga gällande regler och kan dessutom ställa de relevanta följdfrågor som har betydelse för storleken på just den sökandes möjlighet till olika förmåner.

I korthet gäller följande regler för hur förmögenhetstillgångar reducerar bostadstillägget. Har man kapital i form av banktillgodohavanden, aktier, fonder m.m så räknas 5 procent upp till 75.000 kr som inkomst. På tillgångar över 75.000 kr räknas l5 procent som inkomst av kapital. Har man t.ex en sommarstuga som har ett visst taxeringsvärde, så räknas detta sedan några år tillbaks som förmögenhetstillgång enligt samma regler som ovan.

Om en person t.ex har 50.000 kr på banken, så anses vederbörande ha en kapitalinkomst av detta belopp på 5 procent, d.v.s 2.500 kr per år. Av dessa 2.500 kr tar man 40 procent, d.v.s 1.000 kr per år, med vilket belopp bostadstillägget reduceras. Samma sak gäller t.ex den del av ATP som är högre än pensionstillskottet. Den reducerar bostadstillägget med 40 procent av överskjutande del.

Som jag hoppas framgår av mitt svar så kan man med låg eller ingen ATP ha en rätt hygglig förmögenhet innan bostadstillägget reduceras helt.

Scroll to Top