Varför steg plötsligt mitt blodvärde?

Jag är en kvinna på 52 år som haft ett lågt blodvärde, det låg på 103. Men nu har det plötsligt stigit till 168. Jag...

Jag är en kvinna på 52 år som haft ett lågt blodvärde, det låg på 103. Men nu har det plötsligt stigit till 168. Jag vaknar på nätterna och badar i svett, är sedan klarvaken och kan inte somna om. Detta är mycket jobbigt. Har smärtor i vänster sida av magen som även svullnar upp efter måltid. Är mycket orolig för detta. Har fått mediciner som inte hjälpt. Jag äter också hormontabletten Trisekvens.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag föreslår att du ber att få mätt om ditt blodvärde några gånger. Kanske var de gamla värdena missvisande. Det finns nämligen inget enkelt svar varför ditt blodvärde svänger så kraftigt från lågt till högt. Om blodvärdet ibland ligger för högt kan det bero på t ex rökning, att du stått upp under provtagningen, att du just muskelarbetat eller att kroppen producerat för mycket av ett hormon som stimulerar benmärgen att bilda nya röda blodkroppar.

Din svullna onda mage kan ev vara en biverkan av Trisekvenstabletterna. Det är känt att tabletter som innehåller östrogen någon enstaka gång kan ge sådana besvär. Förslagsvis bör du göra en paus med Trisekvens några veckor och känna efter om magen då blir bättre.

Dina nattliga svettningar kan orsakas av hormonbrist vid övergångsåldern. Även hög ämnesomsättning på grund av giftstruma, tabletter mot depression, vissa infektioner och lymfkörtelsjukdomar kan någon gång orsaka svettning. Min rekommendation blir således: Kontrollera åter ditt blodvärde och gör en paus med hormontabletterna.

Scroll to Top