Varför har jag så låg änkepension?

Jag läste i din spalt där du svarade på en fråga om pensioner, att änkor har 40 procent av mannens pension. Men varför har inte...

Jag läste i din spalt där du svarade på en fråga om pensioner, att änkor har 40 procent av mannens pension. Men varför har inte vi som är änkor efter män som arbetat på SJ denna förmån?

Min man arbetade över 30 år vid järnvägen. När han dog för fyra år sedan fick jag inte mer än 2.400 kr i månaden. Året efter tog de bort 169 kr och nu har jag inte mer än 994 kr när skatten är dragen. Inte är det några 40 procent! Min make hade 8.640 kr i pension. Hur ska man förklara detta? Försäkringskassan har ingen insyn i statens pensioner.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Det finns så många okända faktorer i ditt brev, så det är omöjligt att ge ett korrekt svar på dina frågor. Att jag ändå vill skriva några rader till dig beror på att jag tycker det skulle vara synd om du framöver skulle fortsätta att var besviken p.g.a en känsla av, att på ett eller annat sätt vara missgynnad av systemet. Det är ju tvärtom så att anställda vid t.ex SJ, och deras eventuella efterlevande, har bättre pensionsförmåner än de som “bara” får folkpension och ATP. Ovanpå dessa belopp läggs som regel en tjänstepension, som höjer den totala bruttopensionen.

Om du till en början fick ca 2.400 kr per månad, så stämmer det ganska väl med 40 procent av din makes pension minus skatt. Att den sänktes något efter första året kan ha många orsaker. 1997 började folkpensionsdelen av änkepensionen att inkomstprövas. Ungefär samtidigt var det s.k Öhrn-målet aktuellt, vilket innebar att ATP och folkpension “återställdes” med de borttagna 2 procenten men samtidigt minskade tjänstepensionen med motsvarande belopp. Du kan också ha fått en s.k omställningspension under första året som änka, vilken senare övergått till annan änkepension.

Du skriver inget om din mans ålder vid dödsfallet eller din egen ålder. Din ålder har stor betydelse för vilken “kategori av änkor” du tillhör och därmed vilken aktuell och framtida pension du är berättigad till. Har du själv blivit ålderspensionär under de senaste åren, så påverkar det också storleken på din änkepension.

Frågetecknen kring storleken på din pension är som du ser väldigt många. Jag tror det är viktigt, att du så snart som möjligt tar kontakt med någon ansvarig på SPV (Statens pensionsverk) som brukar vara utbetalare av pension till statsanställda. Be om en fyllig förklaring till hur och varför pensionen ser ut som den gör idag. Fråga också om eventuellt framtida planerade förändringar, allt för att få klarhet och minska din besvikelse. Jag är också övertygad om att du genom kontakt med försäkringskassan kan få deras hjälp med att räta ut de frågetecken du har angående SPV:s regelverk. Lycka till med båda kontakterna.

Scroll to Top