Varför har jag fått proppar i hjärnan?

Jag har tre år i rad fått proppar i hjärnan, den första i juni 1997, sedan i december 98 och i juni i år igen....

Jag har tre år i rad fått proppar i hjärnan, den första i juni 1997, sedan i december 98 och i juni i år igen. Ännu fungerar hjärnan men jag har blivit riktigt handikappad. Kan inte sy, sticka och måla tavlor, inte ens skriva mitt namn som jag gjorde förr. Hur kommer det sig att man får proppar i hjärnan? Vad har jag gjort för fel? Är ådrorna för smala och kan man i så fall operera? En släkting till mig är opererad på båda sidor om halsen.

Jag har legat på sjukhus några dagar i samband med varje propp och fick medicinerna Trombyl och Plavix. Jag lever snålt, äter fettfritt och dricker ingen sprit. Finns det något mer jag kan göra? Vad händer nästa gång jag får en propp? Jag är rädd.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Sjukdomen stroke som du råkat ut för är vanlig och drabbar varje år mer än 25.000 svenskar. Din sjukhistoria passar nog bäst in på en speciell form av stroke som sitter i de mycket fina blodkärlen i hjärnans inre och kallas “lakunär infarkt”. Orsaken är oftast en kombination av åderförkalkning och små proppar som täpper till några av de minsta kärlen och hindrar blodet från att komma fram. Resultatet blir att hjärnans nervceller vissnar inom små avgränsade områden. Till slut bildas det ärr med små hål eller “lakuner” som är några millimeter stora. Åderförkalkningens gåta har forskarna ännu inte löst. Men man vet att lakunära infarkter är förknippade med högt blodtryck, diabetes och rökning.

Det finns också andra former av stroke som kan bero på trånga halspulsådror, förmaksflimmer i hjärtat, en inopererad ny hjärtklaff eller åderförkalkning i övre delen av stora kroppspulsådern. Men i dessa fallen brukar blodproppen i hjärnan vara större och täppa igen ett stort kärl, vilket kan leda till omfattande skador med halvsidig förlamning, förlust av talet, delar av synen samt nedsatt koncentrationsförmåga.

Du har fått behandling med Trombyl och en helt ny medicin som heter Plavix. Den gör att blodplättarna inte längre klibbar ihop, varigenom blodet blir “tunnare” och du löper mindre risk att få nya proppar. Läkarna på sjukhuset har sannolikt undersökt dig med en speciell röntgen som kallas datortomografi och som kan skilja på proppar och blödningar i hjärnan. De bör också ha tagit EKG och kontrollerat dina halspulsådror och ditt hjärta med ultraljud. Om orsaken till propparna suttit på någon av de uppräknade ställena så hade du säkert blivit informerad av detta.

Det forskas mycket om stroke och nya mediciner som minskar skadorna i hjärnan är under utprovning. Det bästa förebyggande man själv kan göra är att sluta röka och sänka ett eventuellt högt blodtryck. Men du lever redan försiktigt och kan nog inte själv genom annorlunda livsföring förbättra din hälsa. Kanske du i stället skulle vara lite mindre sträng mot dig själv. För personer i mogen ålder är det faktiskt inte förbjudet med en smula fett i maten och ett glas vin. En liten snaps emellanåt gör heller ingen skada eftersom det vidgar blodkärlen och höjer det “goda” kolesterolet.

Scroll to Top