Varför får min son så fula ärr?

Jag har en son i övre tonåren som har många födelsemärken på ryggen. Han har tagit bort ett par stycken men läkaren menade att de...

Jag har en son i övre tonåren som har många födelsemärken på ryggen. Han har tagit bort ett par stycken men läkaren menade att de var helt ofarliga och inte behövde tas bort. Efteråt fick min son fula ärr och doktorn sa att han var ärrbildare. Varför är man det? Kan man ta bort födelsemärken med laser? Blir det i så fall stora märken då också? Vart ska man vända sig? Kan man göra det på annan ort än där man bor? Är det kostsamt? Min son lider av detta ur skönhetssynpunkt.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om ett sår blir inflammerat eller förorenat av främmande material så bildas extra mycket bindväv i ärret. Bindvävstrådarna klumpar då ihop sig till “häxkvastar” och resultatet blir ett missprydande ärr som på medicinskt språk kallas keloid. Vissa människor har hög aktivitet i bindvävscellerna och större benägenhet än andra att bilda stora ärr. Grundregeln är att sådana ärrbildare ska undvika onödiga operationer. Det gäller framför allt i ansiktet men även annorstädes.

Plastikkirurger har stor vana att operera med en speciell skonsam teknik utan att framkalla onödiga ärr. Om din son trots allt vill bli opererad kan ni kontakta en privatpraktiserande plastikkirurg. Sådana kliniker finns i de större städerna. Han får dock vara beredd att betala hela kostnaden själv, vilket kan röra sig om en eller flera tusen kronor, beroende på hur många och hur stora födelsemärken som ska tas bort. Hemlandstinget brukar inte ställa upp och betala så kallade skönhetsoperationer.

Plastikkirurgerna använder laser för att på ett skonsamt sätt förånga små ytliga godartade hudförändringar och bota blodkärlsmissbildningar, men inte för att ta bort stora djupa födelsemärken eller tumörmisstänkta prickar som ska undersökas med mikroskop. Fula nytillkomna ärr kan ibland fås att krympa genom lokala kortisoninsprutningar. Det är den behandlande läkaren som ska föreslå din son vilken operationsmetod som är lämpligast för att undvika generande hudärr.

Scroll to Top