Varför får jag bruna fläckar på halsen?

Jag är en 45-årig kvinna som de senaste två-tre åren fått mängder av bruna fläckar och prickar på halsen. Jag undrar vad detta kan bero...

Jag är en 45-årig kvinna som de senaste två-tre åren fått mängder av bruna fläckar och prickar på halsen. Jag undrar vad detta kan bero på? Vart ska jag vända mig för att ta bort åtminstone en del av fläckarna? Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du bör visa upp dina fläckar för en doktor för att få en ordentlig diagnos. Kanske finns det på din vårdcentral en läkare som har god erfarenhet av hudsjukdomar. En brun fläck innehåller i regel pigment och kallas “lentigo”, om den ligger helt i hudens nivå och är alldeles platt. Om den är skrovlig och känns upphöjd så brukar den antingen vara en “seborrhoisk vårta” som doktorn lätt kan skrapa bort eller ett “pigment-födelsemärke” som ev. kan skäras bort i lokalbedövning. Huden blir äldre med åren och skadas bl a av solens ultravioletta strålar. Därför uppträder ofta sådana här fläckar när man passerat 40-50-årsåldern.

Vissa hudförändringar bör man absolut låta doktorn ta bort. Andra är ofarliga och kan lämnas ifred om de inte alltför mycket skämmer utseendet.

I de större städerna finns privatpraktiserande hudläkare och plastikkirurger som har mycket stor vana att behandla ofarliga men kosmetiskt störande lentigofläckar och liknande prickar med laser eller operation. Men ev. får man betala hela kostnaden själv, om doktorn inte är ansluten till försäkringskassan.

Scroll to Top