Varför började det plötsligt blöda ur näsan?

Jag är 46 år och har aldrig tidigare haft näsblod. Men nu drabbades jag helt plötsligt av att det började blöda ur näsan, ganska rejält....

Jag är 46 år och har aldrig tidigare haft näsblod. Men nu drabbades jag helt plötsligt av att det började blöda ur näsan, ganska rejält. Vad beror det på? Har jag brist på något ämne?
Doktor Helge Löfberg svarar:

De flesta människor har någon gång blött näsblod. Det kan vara efter ett slag eller i samband med en förkylning då man snyter sig. Det händer att en krusta sitter fast i nässlemhinnan så att det bildas ett litet sår efter att näsan torkats ren och befriats från sekret och snor. Det vanligaste stället som blöder är framtill åt mitten i näsan, strax innanför näsborren. Där kan man ibland ha några små ytliga blodkärl med sköra väggar som lätt går sönder.

I de flesta fall slutar en blödning av sig själv. Bäst är att stoppa en bomullstuss i näsborren och sitta upp med näsan i vädret och trycka till med fingret medan man andas genom munnen. Om det fortfarande blöder efter en halvtimme är det säkrast att söka läkarhjälp. Upprepade näsblödningar är ett tecken på att något är fel. Det kan vara ett litet åderbråck i näsan som behöver brännas. Man kan också ha dåligt fungerande blodplättar (trombocyter) i blodet, som normalt ska hjälpa till att stoppa blödningar.

Om du tagit en huvudvärkstablett med acetyl salicylsyra (t.ex. Magnecyl eller Treo) strax före näsblödningen så kan det vara en del av förklaringen. Sådana preparat hindrar proppbildning och gör att småsår blir mer lättblödande. Det finns också människor som har tunnare blodkärlsväggar än normalt och därför lättare blöder. Kvinnor som blöder extra mycket t.ex. vid mens kan ha ett ärftligt fel i blodet som kallas von Willebrands sjukdom. Den åkomman är dock inte särskilt vanlig.

Förr kunde C-vitminbrist ge skörbjugg med blödningar i slemhinnorna men den sjukdomen finns knappast längre i Sverige. Så någon brist har du nog inte. Sannolikt var din näsblödning en tillfällighet som inte har någon säker förklaring.

Scroll to Top