Varför blir jag svart runt ögat?

Mitt problem är att jag utan vidare blir svart på ögonlocket, även i ögonvrån och under ögat. Vad kan orsaka detta? Doktor Helge Löfberg svarar:...

Mitt problem är att jag utan vidare blir svart på ögonlocket, även i ögonvrån och under ögat. Vad kan orsaka detta?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har sannolikt fått ett rejält blåmärke runt ögat. Ibland när man nått mogen ålder så har de små blodkärlen i huden mycket sköra väggar. Då kan de brista spontant utan att man först slagit sig, och det är troligen detta som hänt ett av kärlen vid ditt öga. En sådan blödning är inte farlig. Den påverkar inte själva ögat utan sprider sig i stället i ögonlocket och ut i den luckra huden intill kinden. Först blir ögonlocket svullet och mörkblått och ögat halvt igenmurat. Efter en halv vecka skiftar färgen över till gult. Om du inte har ont så behövs ingen läkarkontakt och inte heller någon medicinering.

Andra orsaker till blödning kan vara att man fallit och skadat sig. Blödningen blir särskilt stor runt ögat om man fått en spricka i benet vid ögat. Då bör man läggas in på sjukhus för observation eftersom sprickan kan gå genom skallbasen och orsaka en inre blödning som i värsta fall kan trycka på hjärnan. Blödningar kan också orsakas av olika blodsjukdomar och fel på trombocyterna, de mycket små vita blodkropparna som har till uppgift att reglera blödning och blodproppsbildning. Men vid trombocytrubbningar får man samtidigt blödningar på flera andra ställen av kroppen och det skriver du inget om i ditt brev.

Scroll to Top